Тамара Коблик

На скільки в Україні зросла вартість комуналки

Найбільш резонансне підвищення тарифів – подорожчання електроенергії

тарифи

Незважаючи на те, що в Україні триває війна, і доходи громадян залишають бажати кращого, вартість комуналки поступово зростає. За рік, із липня 2022 року по липень 2023, вартість комуналки зросла на 14,7%. Про це повідомляє Держстат України, пише agronews.ua.

Найбільш резонансне підвищення тарифів – подорожчання електроенергії. Цей пункт довго обговорювали в кабінетах влади та на шпальтах ЗМІ. Говорили про десяток варіантів підвищення тарифу на електроенергію. Зрештою із червня його таки підвищили – на 69,7%.

Водночас влада виступила категорично проти масштабного підвищення цін на воду. Хоча, як кажуть експерти, підвищувати їх все одно доведеться, бо за нинішніх виробничих витрат водоканали вже не тягнуть покладених на них функцій.

Втім, і без цих двох статей витрат комуналка за рік зросла майже на 15%. Крім електрики, доволі відчутно подорожчали прибирання сміття (14,3%), а також утримання та ремонт житла (10,6%). Менш помітно зросла вартість послуг з управління багатоквартирними будинками – на 2,7%. І все ж таки незначно, в окремих населених пунктах, зросла вартість послуг водоканалів: на 0,8% подорожчало водопостачання і на 0,7% каналізація.

Водночас тарифи на газ під захистом мораторію на підвищення цін встояли. А вартість тепла та гарячої води навіть символічно знизилася – на 0,2%.

При цьому у Міненерго вважають цілком виправданим червневе підвищення тарифу на електроенергію. Кажуть, це дало змогу енергетикам прискоритися з ремонтами об’єктів та краще підготуватися до зими. Хоча повністю відновити енергосистему до довоєнного рівня не вдасться. Для цього не вистачає ані грошей, ані людського ресурсу.

Та ймовірно не останню роль відіграє і очікування нових ракетних атак із настанням осені. Було би безглуздо зараз вкладати великі гроші в капітальне будівництво, якщо в одну мить все це може бути зруйноване. Отже, поки йде війна, очевидно, відновлення енергосистеми відбуватиметься за ситуативним принципом. А вже після війни можна буде приступити до повного відновлення і заодно модернізації системи.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео