Ростислав Фук

В Україні зростає захворюваність на кашлюк: під особливою загрозою діти

Найбільш небезпечною хвороба є для немовлят, у яких може викликати апное — тимчасову зупинку дихання

За перші два місяці 2024 року в Україні зафіксовано 515 випадків захворювання на кашлюк, що в 19 разів більше, ніж за аналогічний період торік. Про це повідомили в пресслужбі Міністерства охорони здоров'я.

Як ідеться в повідомленні, майже 96% усіх захворілих — це діти, більшість з яких дошкільного та раннього шкільного віку. Причиною зростання захворюваності є велика кількість нещеплених дітей.

Кашлюк є дуже заразним і легко поширюється повітряно-крапельним шляхом під час кашлю чи чхання. Найбільш небезпечною хвороба є для немовлят, у яких може викликати апное — тимчасову зупинку дихання. Також у новонароджених і немовлят хвороба може протікати важко, є високий ризик ускладнень та смерті.

Старші діти та дорослі зазвичай одужують від кашлюку, але хвороба є виснажливою та сильно ослаблює організм.

Які симптоми

Кашлюк починається як ГРВІ. Через 5-8 днів з’являється нападоподібний спазматичний кашель аж до почервоніння обличчя, сльозотечі, кашель має характерний свист.

Напади кашлю стаються частіше вночі, ніж удень. Кашель може супроводжуватись гарячкою, нежитем та іншими ознаками ГРВІ.

У немовлят кашель може не проявлятись — але в них може ставатися зупинка дихання на короткий час, про що може свідчити посиніння обличчя. 

Одужання починається за 4-8 тижнів, хворий починає рідше кашляти, напади кашлю стають слабшими. Іноді період одужання може тривати від 2 до 6 місяців.

Як запобігти

У МОЗ наголошують, що всі діти мають отримати 4 щеплення — у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. Якщо щеплення пропустили, міністерство закликає наздогнати його якнайшвидше.

Також від кашлюку радять вакцинуватися вагітним жінкам у термін від 16-го до 32-го тижня вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці її життя до отримання нею вакцини.

За перших ознак сильного кашлю в немовлят та симптомів апное — потрібно негайно звернутися до лікаря.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео