Орест Сарматський

Вчені озвучили невідому досі шкоду червоного м’яса (Агроновини)

0501 (Copy)

Фахівці з Клівлендської клініки доводять, що споживання великої кількості червоного м’яса загрожує підвищеним ризиком інфарктів та інсультів через вироблення під час перетравлення речовини, що шкодить серцево-судинній системі. 

Раніше ця ж група дослідників звернула увагу, що триметиламін N-оксид – побічний продукт, що утворюється при перетравленні кишковими бактеріями певних поживних речовин з червоного м’яса та іншої їжі тваринного походження – підвищує ризики інсульту та хвороб серця. 

Дослідники взяли натще зразки плазми крові майже 3000 добровольців та вивчили вміст гамма-бутиробетаїну у пробах. Зіставивши рівні гамма-бутиробетаїну з клінічними даними, дослідники встановили, що, чим вищий був його вміст у крові, тим частіше в учасників дослідження спостерігалися інсульти, інфаркти та інші серцево-судинні захворювання.

Вчені вважають, що виявлений кластер генів у майбутньому може стати мішенню для боротьби з одним із факторів серцево-судинних захворювань. Поки що вони рекомендують не зловживати червоним м’ясом — безпечнішими джерелами білка можуть стати птиця і риба.

Експорт українського меду критично впав

Особливістю поточного року стало суттєве зменшення експорту українського меду. 

За даними Держстату, експорт меду за січень-жовтень 2021 року становив 40,9 тис. тонн, тоді як у минулому році він сягнув рекордної цифри — понад 80 тис. тонн.

Найбільше український мед експортують країни ЄС – найбільші обсяги припадають на Польщу та Німеччину. До десятки найбільших країн, куди експортується український мед, входять  також США та Японія.

Однією з основних причин скорочення експорту в 2021 році є підвищення цін та збільшення попиту на внутрішньому ринку України, вважають експерти. 

0502 (Copy)
0502 (Copy)

Крім дрібного та середнього опту, коли мед продається у відрах 10-20 л, на внутрішньому ринку мед продається у фасованому вигляді — у скляних банках від 100 мл та у пластиковій тарі від 0,3-0,5 до 1-3 л., у тому числі, брендований та з етикетками, на яких вказано виробника.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео