Ростислав Фук

Велика Британія надає Україні рекордний пакет оборонної допомоги

Зеленський і Сунак підписали угоду у сфері безпеки між Україною та Британією

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Сполученого Королівства Ріші Сунак підписали угоду у сфері безпеки між Україною та Великою Британією. Про це пише Суспільне.

Як зазначив Ріші Сунак, Британія надає Україні найбільший пакет оборонної допомоги від початку війни.

2,5 мільярда фунтів, більше ракет, сотні тисяч снарядів, підготовка для тисяч українських вояків, 200 мільйонів фунтів буде виділено на сотні тисяч нових дронів, — сказав британський прем'єр.

За словами Зеленського, Україна і Британія досягли найвищого рівня відносин за увесь час. Він нагадав, що першу угоду на виконання домовленостей Групи семи щодо гарантій безпеки для України, уклали саме зі Сполученим Королівством у Вільнюсі.

Але сьогодні ми уклади з Британією ще й двосторонню безпекову угоду. Ми домовилися про щорічну підтримку України, зокрема, фінансову — 2,5 мільярди фунтів на цей рік. Надання допомоги буде продовжуватися протягом наступних років і ця угода на 10 років, — сказав президент.

Зеленський також зазначив, що Україна і Британія домовилися «про всебічну співпрацю заради досягнутого потенціалу сил оборони та безпеки».

Термін дії угоди може бути подовжений за аналогією з іншими подібними договорами про безпеку які укладені глобальними лідерами. Саме тому надані гарантії будуть діяти на час до нашого вступу в НАТО. Якщо це відбудеться раніше ніж термін дії цієї угоди, створена нами архітектура безпеки буде фактично інкорпорована в систему безпеки всього альянсу. Ми зараз домовилися з Британією про безпеку в усіх сферах. На землі, в повітрі, в морі, в кіберпросторі, — наголосив він.

За словами Сунака, підписана угода забезпечує довгостроковість британської підтримки.

Дуже важливо щоб Росія зрозуміла, ми не відступаємо. Ми будемо з Україною тривалий час. У випадку майбутньої нової атаки Росії ми будемо надавати ту допомогу Україні, яку вона потребуватиме. Це буде швидка допомога з озброєннями — наземними, морськими. Ми будемо змушувати також Росію платити економічну ціну такої агресії, — сказав він.

Зеленський додав, що у разі повторення агресії, Україна буде розуміти обсяг допомоги, яка їй потрібна.

У разі повторення агресії ми будемо розуміти обсяг допомоги, яка нам потрібна. Після цих домовленостей ми будемо говорити про довготривале стратегічне співробітництво базуючись на угоді, яка буде на 100 років, — сказав президент.

12 січня прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак здійснив робочий візит до Києва. Політик заявив, що приїхав, аби «передати просте повідомлення", що підтримка України з боку Британії не може послабитися і не послабиться».

 Фото: пресслужба Офісу президента

Вибір читачів за тиждень

Відео