Дарія Шевченко

Велика Березовиця приєднається до Південної ОТГ (відео)

«Терен» повідомляв про те, що останніми днями у селищі Велика Березовиця точаться дискусії стосовно приєднання до Тернополя або ж так званої Південної ОТГ, до якої мають намір увійти села Мишковичі, Миролюбівка, Велика Лука, Петриків, Буцнів та діюча Настасівська ОТГ. Учора, 30 січня, у стінах сільської ради Великої Березовиці відбулась позачергова сесія, на якій місцеві депутати вирішували долю території.

На захід були запрошені жителі селища, представники Тернопільської міської, обласної та районної ради. Голова останньої Андрій Галайко запевнив, що приєднання Великої Березовиці до Південної ОТГ – це унікальна можливість селища зробити крок до розвитку. Також він аргументував, що у випадку, якщо вони доєднаються до Тернополя – не факт, що їхні усі проблеми будуть почуті.

- В Березовиці появилась унікальна можливість створити вистраждану, довгоочікувану громаду разом з Островом, як хотіли 2-3 роки тому, коли проходили сесії, громадські слухання. Де гарантія, що коли Велика Березовиця ввійде в міську громаду, за партійними списками хоч 1 депутат від селища потрапить в міську раду. Бюджетом Великої Березовиці розпоряджатиметься також міська рада. Моделюємо іншу ситуацію: обєднались з Островом, Мишковичами, Буцневом, Великою Лукою – по населенню, по виборцях там буде близько 40% представництва саме від Великої Березовиці, - розповів Андрій Галайко.

Такої ж думки дотримується і заступник голови Тернопільської обласної ради Любомир Крупа. Він зазначив, що у Байківцях чи Великих Гаях не існує проблеми з прийомом громадян, як у міській раді.

- Багато з вас працює в Тернополі, ви знаєте, як ви можете попасти у міську раду, як ви можете попасти на прийом до мера. Чи до Кулика у Байківцях або до Кохмана в Гаях важко потрапити на прийом? Ні. Ви до нього приходите і говорите вільно, - зазначив Любомир Крупа.

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади Володимир Дідич розповів, чому Березовиці варто переглянути запрошення до Тернопільської ОТГ.

- Ми пропонуємо доєднатися до нас і почати рухатись вперед до успішної громади і почати з того щабля, який вже напрацьований містом. Мова йде про сталу систему управління, надання адміністративних, культурних та інших послуг. В будь-якому іншому форматі ці речі доведеться створювати спочатку. Ми пропонуємо те, що є сьогодні, - зазначив Володимир Дідич.

Голова Великоберезовицької селищної ради Ілля Костюк припустив, що жителям території буде краще з Тернопільською ОТГ.

- Є питання автобусних маршрутів міста Тернополя. Хтось в залі викрикнув «Мені не проблема заплатити 7 гривень за проїзд», тоді я б вас запросив, коли мене оточили близько 150 пенсіонерів із питаннями, чому вони не мають права їздити безкоштовно, - сказав Ілля Костюк. 

В результаті голосування 18 місцевих депутатів з 21-го присутнього проголосували за приєднання до Південної ОТГ. До слова, ще у 2015 році був проведений референдум, за результатами якого понад 77% жителів були за те, аби населений пункт відійшов до окремої від Тернополя громади.

Відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео