Тамара Коблик

Вибухи у Тернополі: поліція затримала підозрюваних (оновлено)

Один із вибухів стався у центральній частині міста, інший - на “Дружбі” у листопаді 2023 року

Тернопільських підривників затримали поліціянти. Це двоє жителів нашої області. Чоловікам уже оголосили підозри. Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив керівник поліції Тернопільщини Сергій Зюбаненко.

Організаторові інкримінують незаконне поводження зі зброєю або вибуховими речовинами (ст. 263), вимагання (ст. 189) та умисне знищення або пошкодження майна (ст. 194). Йому обрали запобіжний захід - тримання під вартою без права внесення застави.

Спільник також відповідатиме перед законом за вимагання з погрозою вбивства та насильства (ч. 4 ст. 189 ККУ).

Можемо повідомити, що організатор 1960 року народження. У минулому він також був причетний до схожих подій. Його помічник - 1974 року народження причетний до військових формувань й має досвід у користуванні вибухових пристроїв, - повідомив Сергій Зюбаненко під час брифінгу 18 грудня.

Про подробиці розкриття злочину розповіли під час брифінгу 18 грудня начальник Головного управління Нацполіції в області Сергій Зюбаненко та обласний прокурор Андрій Миколайчук

Поліціянти встановили, що підозрювані йшли на злочин з конкретною метою - вимагання грошей у великих розмірах. Вони залякували своїх жертв та погрожували їм розправою.

За словами Сергія Зюбаненка, 12 грудня потерпілому на телефон почали надходити погрози з вимогою про 85 тисяч доларів. Погрожували фізичною розправою та продовженням схожих підривів.

Нагадаємо, два вибухи пролунали у Тернополі у ніч з 8 на 9 листопада. Невідомий встановив саморобний вибуховий пристрій на автомобіль Porsche Cayenne, припаркований у дворі багатоповерхівки на вулиці Руській, а гранату підірвав біля воріт господарського приміщення на вулиці Чумацькій. 

На вулиці Чумацькій була встановлена розтяжка, яка привела в дію гранату. Тільки щасливий збіг обставин спричинив те, що не було жертв. Вибуховий пристрій спрацював тільки через те, що повз пробіг кіт, а не людина. Інший пристрій, який встановили на автомобіль Porsche Cayenne, був приведений в дію саморобним пристроєм з таймером, - зазначив головний поліцейський області. 

Під час обшуків у підозрюваних виявили та вилучили інші гранати та речі, які були необхідними для виготовлення саморобних вибухових пристроїв. Там була ціла лабораторія. Зараз проводиться ряд експертиз.

Дякую колегам - оперативникам управління карного розшуку, слідчим, спецпризначенцям та працівникам спеціальних служб ГУНП за оперативність, професійність та наполегливість у роботі, - йдеться у повідомленні Сергія Зюбаненка  у соцмережі. - Впродовж останнього місяця до мене надходило чимало інформації від місцевих мешканців щодо цих вибухів. Люди переживали та непокоїлися про ситуацію, яка склалася в Тернополі. Але розголошувати деталі до затримання я не міг, оскільки ми перевіряли підозрюваних та відпрацьовували різні варіанти й версії. Але крапку ставити ще зарано. Невдовзі ми проінформуємо громадськість і про інші «подвиги» цієї злочинної групи.

Авторки Тамара Коблик і Олена Чепіль 

Фото зі сторінки Сергія Зюбаненка у фейсбуці та Олени Чепіль

 

Вибір читачів за тиждень

Відео