Орест Сарматський

На Тернопільщині Віктор Ляшко так і не побував там, де на коронавіурс вже захворіло майже 100 осіб

630_360_1583229739-262 (Copy)

Як вже повідомляв «Терен», напередодні заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко відвідав Тернопільщину.

Всупереч переконанням тисяч жителів краю, що мовляв, чиновник такого високого рангу обов’язково поїде в Монастириський район, цей епіцентр коронавірусу в області, пан Ляшко, поступив для багатьох несподівано.

У Тернополі він поспілкувався із членами штабу для боротьби із коронавірусом, відвідав Козівську райлікарню, дистанційно порозмовляв із працівниками інфекційного відділення, зустрівся з медиками Центру екстреної медичної допомоги. Та й все.

У Монастириський район головний санлікар так і не добрався…

Та все-таки, тезисно – про те, що, зокрема, сказав перед телекамерою одного із тернопільських телеканалів чиновник з Києва про різні сценарії розвитку пандемії та її спалахів:

- Ми прогнозуємо різні сценарії розвитку пандемії та її спалахів.

От, зараз, на перших порах комплектів індивідуального захисту достатньо. Але, якщо ми не будемо дотримуватися умов карантину, коли інфікованість перевищуватиме 2% населення, то цих засобів індивідуального захисту буде недостатньо. Тому,що тоді можливе масове надходження хворих на коронавірусну хворобу і ми можемо повторити сценарій Італії чи Іспанії, де їхня система охорони здоров’я була паралізована, - сказав Ляшко.

Також він наголосив на особливому дотримуванню умов карантину.

- Ще раз закликаю усіх до свідомого ставлення до карантинних заходів. Першочергово треба самоізолюватися. Карантин – це не канікули. Тут потрібне свідоме ставлення. Особво до цього закликаю людей старше 60-ти років. Потрібно уникнути будь-яких контактів за цих два тижні. Такі люди, особи похилого віку – у групі ризику із хронічними захворюваннями – діабетом, серцево-судиинними хворобами, хворобами, що пригнічують імунну систему, ті, які в Україні дають більшість летальних випадків, - каже чиновник.

 

Про пік захворювання на коронавірус, який може бути вже 14 квітня

- Якщо буде така динаміка як зараз, коли ми щодня маємо до 30% зростання кількості хворих, то пік захворювання може бути вже 14 квітня. У той же час, думаю, превентивні заходи, які Уряд прийняв нещодавно, дозволять розтягнути цей пік захворювання. Ще раз кажу – наше головне завдання – не допусти піку, а розтягнути у часі процес захворювання, для того щоб система охорони здоров’я без збоїв надавала медичну допомогу усім, хто її потребує, - сказав Ляшко.

Він так зазначив, що нині в Україні є достатньо індивідуальних засобів проти коронавірусу, але про це можна говорити лише тоді, коли кожен виконуватиме усі умови карантину.

 

Про алгоритм діагностики коронавірусу і ситуацію на Тернопільщині

- Медики, які зараз діагностують COVID-19 методом ПЛР, також змінили алгоритм – відбирають матеріали й у тих, хто хворіє пневмонією. Ми затвердили новий протокол лікування, який базується не на доказовій медицині, а на практичному досвіді, практиках, набутих у країнах, де вже раніше боролися і борються із коронавірусом, - сказав Віктор Ляшко.

Коментуючи нинішню ситуацію у медичних закладах Тернопільщини під час карантину, роботу лікарень та інфекційних відділень області, він відзначив мобілізованість колективів медзакладів.

- Ми сьогодні бачимо, що відділення інтенсивної терапії чекають на хворих, планові операції відмінено, усі лікарі на місці, готові зустріти хворих. Так, вони бояться, ми усі боїмося , але робимо усе необхідне, аби запобігти колапсу медичної системи. Лікарі запевняють про свою готовність, але просять одного, щоб усі повернулися до них і згадали про медицину. Оплата їхньої праці має бути збільшена. Ми повинні таки знайти соціальне місце лікарів та медичних працівників. Тому що, в тих умовах, в яких вони були в останні роки, так нині далі не може продовжуватися, - вважає замміністра.

За його словами, МОЗ визначив перелік медичних спеціальностей, які отримуватимуть доплати – 300% . У цьому контексті, на думку Віктора Ляшка, варто підтримати ініціативу тернопільської громади, де вирішили усім медикам, залучених до боротьби із COVID-19, доплачувати 10 тис грн. щомісяця.

І на останок – про вічне…

- Ми оприлюднимо алгоритм щодо процесу поховання хворих на корона вірус з моменту летального наслідку - до самого поховання. Цей процес базуватиметься на рекомендаціях ВОЗ, які були оприлюднені цього тижня. Це все буде завтра на сайті МОЗ України, - повідомив Віктор Ляшко.

…А може, когось цікавить, що столичний гість, який прилетів гвинтокрилом до Тернополя ще щось сказав, як кажуть, «не для преси», а на своїй сторінці у Facebook, вже після того, як побував на Тернопільщині? Помиляєтесь. До пізньої ночі на сторінці Віктора Ляшка «висів» його (чи пресслужби) запис, який виглядає буквально так: приймаємо рішення, в які лікарні Тернопільської області поїдемо. Критеріїв декілька…

Ну, не потрапила під ці критерії Монастирищина, не потрапила.

Й подумалось: це ж що там, у Монастириському районі має ще статися, аби владні мужі не «дистанційно», а віч-на-віч, нехай у захисних масках, чи у комбінезонах поспілкувалися б з тими, хто потерпає від коронавірусної біди у цьому куточку Тернопільщини…

Фото: Укрінформ

Вибір читачів за тиждень

Відео