Віктор Литвинчук вивітрював із збаражан психологію раба

Утворення центрів об’єднаних громад викликало бурхливі дискусії у Збаражі.

Директор тернопільського офісу реформ Віктор Литвинчук разом з експертами офісу та головою РДА Анатолієм Качкою зустрілись із сільськими та міським головами Збаражчини, щоб обговорити нагальні питання реформування місцевого самоврядування.

- Наше завдання − розповісти вам про сутність назрілої адміністративно-територіальної реформи доступно, адже закони пишуться складною мовою, - відзначив Віктор Литвинчук. − Подібна реформа розпочалась ще десять років тому, але не мала успіху. Сьогодні вона інша за суттю. Реформа місцевого самоврядування ставить завдання відійти від адміністрування з боку РДА і ОДА до реального самоврядування. Адже будь-який дотик громадянина до чиновника коштує енергії і грошей. Чиновник став зіпсутий.
Віктор Литвинчук окреслив головні принципи, на основі яких базується утворення нових громад: добровільність, спроможність, якісне надання послуг. Кожен з цих принципів викликав жваву дискусію серед сільських голів, які вболівають за те, щоб реформа не зруйнувала налагодженого життя селян. Одні очільники сіл стверджували, що до об’єднання у велику громаду закон їх змушує силою і не дає через певні умови зробити самостійного вибору. Інші хвилювались про те, що у великому загалі об’єднаних сіл «бідні» населені пункти взагалі не зможуть вижити, адже на їхнє переконання, фінансову ковдру перетягуватимуть на себе сильніші, з більшою кількістю депутатів об’єднаної громади. Виникли питання і відносно принципу спроможності та надання необхідних послуг, повноважень майбутнього старости.
Керівники сіл Добромірка, Шили, Нижчих і Вищих Луб’янок, Синяви виявили бажання об’єднатися в окрему громаду і висловили незгоду з тими критеріями, які вимагає методика щодо вибору адміністративного центру громади.
− Такі критерії визначені відповідними фахівцями і ґрунтуються на економічних розрахунках, яким маємо довіряти, − зауважив Віктор Литвинчук.
Дехто з присутніх висловлював переконання, що реформи невчасні, їх потрібно починати після закінчення війни. На що гості заперечили: − Реформи завжди невчасні, і як це не парадоксально, найкращий для них період − найскладніший.
− Коли у 1861 році, – додав Віктор Литвинчук, − ліквідували кріпосне право, кріпаки не уявляли, як жити без пана, як самостійно подбати про себе. Психологію раба треба і сьогодні вивітрювати, треба думати, як взяти владу у свої руки. Ця реформа ключова і дає результати. Це ми бачимо на прикладі багатьох країн −Нідерландів, Данії, Литви, Латвії, Норвегії та інших.
Виступаючі також назвали преференції для об’єднаних громад у вигляді збільшених відсотків податків, що залишаються на місцях бюджетної децентралізації.
Свої критичні погляди на формування перспективного плану області висловили депутат обласної ради Наталія Мандзюк та помічник народного депутата Михайла Головка Василь Габор. Вони закликали сільських голів до детального аналізу запропонованих змін, активної безпосередньої участі, ініціативності в проведенні реформ.
Голова РДА Анатолій Качка вчергове наголосив на необхідності проведення широкого обговорення адмінреформи у всіх населених пунктах, вивчення методики її проведення, а бажаючим утворити відмінні від задекларованих Збаразького і Вишнівецького об’єднання громад, зайнятись економічним розрахунком доцільності таких об’єднань.
− Потрібно вгамувати емоції, − відзначив голова РДА, − і детально вникнути в суть реформи. Саботують її ті, хто не розібрався, і, що найгірше, не хоче розібратися у нюансах запропонованих змін. Керівник також запропонував сільським головам ознайомитись із спеціально видрукуваними методичними посібниками, які допоможуть оволодіти даною темою.

Джерело: narodne-slovo.te.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео