Тамара Коблик

Музикант з Тернопільщини став головним диригентом Національної опери у Празі

Андрій Юркевич навчався на відділі «Народні інструменти» у Тернопільському музичному училищі імені Соломії Крушельницької

Український митець, випускник Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької Андрій Юркевич обраний на посаду головного диригента в Національній опері у Празі. Про це повідомили на сторінці Тернопільського мистецького фахового коледжу ім. Соломії Крушельницької.

Кожен день моєї роботи буде присвячений моїй рідній країні, яка зараз у вогні, кожна година, проведена в цьому славному театрі буде виразом вдячності братньому нам чеському народу! Слава Україні! — написав  музикант на своїй сторінці у ФБ.

Андрій Юркевич навчався на відділі «Народні інструменти» у Тернопільському музичному училищі імені Соломії Крушельницької (тепер – мистецький фаховий коледж). Удосконалював гру на баяні та диригування у класі викладача Романа Брика. Під час навчання диригував оркестром народних інструментів навчального закладу.

Згодом студіював оперне симфонічне диригування у Львівському музичному інституті імені М.Лисенка (тепер – Львівська національна музична академія імені М.Лисенка).

Працював диригентом Львівського театру опери та балету імені Соломії Крушельницької, викладачем на кафедрі симфонічного та хорового диригування музичної академії.

Стажувався у Варшавській опері (Польща), куди його запросили як молодого перспективного диригента. Удосконалював виконавську майстерність у музичній академії Кіджі та вивчав композицію в консерваторії Джоакіно Россіні (Італія).

З 2015 року був музичним директором Варшавської опери. У 2019 році Андрію Юркевичу присвоєне звання Заслужений артист України.

До слова, Андрій Юркевич родом зі Зборова, де закінчив середню та музичну школу (клас баяну М. Довганя, 1986 рік). У 1990-му році закінчив Тернопільське музичне училище імені Соломії Крушельницької. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео