Орест Сарматський

Влада витіснить агросектор ще глибше у тінь? (Агроновини)

2001 (Copy)

Податкові плани Мінагрополітики ще до травневих свят стали темою для активного обговорення серед фермерів України.

Міністерство пропонує не тільки встановити ставку 14% ПДВ на всі види сільгосппродукції без виключень, а й вдвічі підвищити суму фіксованого податку для IV групи платників єдиного податку, пише SEEDS.

Що стосується останньої пропозиції, така ідея призведе до тінізації агросектора – таку думку вже висловив міністр аграрної політики Роман Лещенко. Журналісти SEEDS вирішили дізнатися думки ще й інших експертів щодо цього питання.

- На жаль, влада постійно намагається наповнити Держбюджет за рахунок коштів пересічних громадян. В той час, як крупні корпорації всіляко ухиляються від сплати податків та мають до того різні пільги та дотації від держави.

Згадаймо хоча б сумнозвісний законопроект 3131, яким прагнуть запровадити поставлене податкове зобов’язання, яке призведе до збільшення оподаткування селянських та фермерських господарств. Лише негативна суспільна реакція змусила депутатів відкласти розгляд цього законопроекту. Хоча в будь-який момент його можуть знову реанімувати,вважає незалежний експерт, кандидат економічних наук, Олександр Хмелевський.

Крім того, фахівець додає, що фермерські господарства й так переживають не найкращі часи. Більшість державних програм по підтримці фермерів не працюють. Фермери мають обмежені можливості доступу до банківських кредитів.

- Запуск ринку землі також поставить фермерів в досить важкі умови. Коштів для викупу землі в них немає. Тому є загроза, що вони втратять частину земель, які зараз орендують.

Підвищення оподаткування призведе до того, що частина фермерів будуть змушені згорнути свою діяльність. Інші підуть в тінь. Складається враження, що держава прагне знищити фермерські та селянські господарства, – вважає Олександр Хмелевський.

Фермери Закарпаття почали висаджувати примхливу, але смачну та прибуткову культуру

2002 (Copy)
2002 (Copy)

Закарпатські фермери нарешті дочекалися потепління, тож готові до висадки солодкого перцю.

Ця культура дуже примхлива та потребує особливого догляду: найперше – теплої погоди та хорошого грунту, який забезпечить овочеву культуру мінералами і дасть старт активному розвитку.

Останні три роки, за словами Івана Бабича, стали справжнім випробуванням для фермерів Закарпаття. Урожай у теплицях постійно потерпав від паводків, пізніше був повністю призупинений збут продукції через введений карантин. Зараз попри тривалі весняні заморозки, врожай вдалося зберегти та ще й є можливість його реалізовувати.

Іван Бабич розповідає, займається вирощуванням овочів і зокрема перцю із самого дитинства, тож зараз знає всі тонкощі цього клопіткого процесу. Каже, найперша і головна помилка, якої часто допускаються недосвідчені агрономи – використання нітратів. У своїй практиці чоловік використовує тільки природні речовини.

Розкриває Іван Бабич ще один не менш важливий секрет гарного врожаю. Чоловік додає, найбільш проблемним для агрономів і досі залишається питання збуту продукції. Раніше була змога реалізовувати товар за кордон. Зараз таку можливість фермери втратили.

Вже за кілька днів Іван Бабич планує висадити перець у теплиці. Далі його очікує довготривала та важка праця по догляду за овочем. І вже у липні, сподівається, урожай примхливої, але такої смачної та корисної культури вдасться зібрати.

Джерело: seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео