Віра Олександрович

Володимир Труш: «Перехід у «жовту» зону і посилення карантину на Тернопільщині лише відтермінували»

Труш

Посилення карантинних вимог на Тернопільщині наразі відтермінували. Проте краяни мають зрозуміти: вже – не до жартів. Врятувати ситуацію, зокрема, уникнути дистанційного навчання, дозволить лише масова вакцинація.

У цьому переконаний голова Тернопільської обласної держадміністрації Володимир Труш. Кореспонденту «Терену» він про це розповів сьогодні, 9 вересня. Нагадаємо, при переході України із «зеленої» у «жовту» зону епідемічної небезпеки освітні заклади, де не будуть вакциновані 80% колективу, працюватимуть дистанційно. Відповідне рішення нещодавно ухвалили у Кабінеті Міністрів на випадок погіршення епідемічної ситуації. І вказані зміни прогнозують уже із 20-го вересня. Тож у Тернопільській обласній держадміністрації 8 вересня провели спеціальний брифінг з даної теми.

- Перш за все, я хотів би наголосити: ситуація із захворюваністю на коронавірус у нас є дійсно напруженою, - каже Володимир Труш. – По суті, за всіма показниками ми вже є у «жовтій» зоні. Однак кінцеве рішення про перехід до неї ще не прийняли. Буквально сьогодні вранці було засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС). Його учасники розглядали різні сценарії, але питання про «жовту» зону перенесли на наступний тиждень.

Відповідно, із понеділка, 13 вересня, раніше анонсованих змін, зокрема у закладах освіти, - не буде. Втім, це – лише відтермінування.

- На прикладі Тернопільської області можу сказати, що кількість випадків COVID-19 щодня зростає, Зокрема, за 7-ме вересня зафіксували 89 випадків, а за наступну добу – вже 159. До того ж, у нас є летальні випадки серед зовсім ще не старих людей.

Саме тому, на його думку, актуальним є проведення щеплень, особливо серед педагогів та інших працівників навчальних закладів. Відповідно, в обласному управлінні освіти і науки розробили графік проведення вакцинації.

- У світі вже є дослідження, що варто комусь із сім’ї захворіти штамом «Дельта», то інфекцію врешті підхоплюють усі родичі, - додає пан Труш. – Настільки активним є цей штам. Але це – за умови, що вони не вакциновані. Натомість серед сотні вакцинованих осіб захворіти можуть лише 2%, причому – у легкій формі.

За його словами, нині переважно хворіють діти і люди середнього віку. Причому серед останніх вже почали фіксувати смертельні випадки. Тобто ситуація, порівняно із періодом циркуляції попередніх штамів, - змінилася.

- Якщо епідситуація не буде змінюватися на краще, то «жовту» зону все-таки введуть, - наголошує він. – Це – логічно. Ми ж бачимо, що відбувається у світі, які обмеження вводять в інших країнах. Навіть у державах, де 70% населення має щеплення посилюють карантин. Рішення приймають дуже швидко. Не дивно, що наш МОЗ вже оформив «дорожню карту», за якою розгортатимуться події в країні.

За літо ми «розслабилися», забули, що таке жорсткий карантин, бо мали незначну захворюваність. Восени, на тлі сезонних інфекцій, картина може змінитися кардинально. Добре, що наша система охорони здоров’я вже напрацювала логарифм роботи, тому торішньої кризи вже точно не буде, наголосив Володимир Труш.

- По-перше, відкрилися кордони у деякі країни, наші люди подорожували, - розповідає він. – По-друге, йде до пониження температурних режимів. По-третє, ми все більше часу проводимо у закритих приміщеннях. Ці фактори будуть лише сприяти поширенню COVID-19. Зупинити розгортання ситуації із негативним сценарієм може лише вакцинація. І я не можу зрозуміти тих медиків чи педагогів, які починають розказувати про якесь чіпування тощо. Вони ж – освічені люди!

До слова, вимоги до навчальних закладів вже стали лояльнішими. Так, школа, яка перейшла на дистанційну форму навчання, бо не мала 80% вакцинованих працівників, автоматично переходить на офлайн-навчання, як тільки відсоток щеплених збільшується. До того ж, якщо в закладі - 80% вакцинованих працівників, там зможуть надавати освітні послуги навіть за умови введення «червоної» зони. Проте остання норма стосується лише закладів початкової школи, дошкільних і спеціальних освітніх закладів.

- Темпи вакцинації на Тернопіллі – дійсно доволі високі, - визнає він. – У будні імунізують близько 3-х тисяч людей. У вихідні темпи трохи спадають. Але менш як 1,5 тисячі вакцинованих на день ми останнім часом не мали. Принагідно хочу звернутися до краян із проханням. Вакцинуйтеся! Насправді, у нас вже немає у запасі багато часу, на порозі – зима.

Що цікаво, лише за минулу добу, 8 вересня, на Тернопіллі щепилися близько 550-ти педагогів. Вони зрозуміли, що вже – не до жартів, вважає очільник. Загалом в області, за статистикою на ранок 9 вересня, вакцинували понад 227 тисяч жителів.

Фото зі сторінки Тернопільська обласна державна адміністрація

Вибір читачів за тиждень

Відео