Вперше виставили матеріали з кордишівської повстанської криївки

Відвідувачі Тернопільського обласного краєзнавчого музею мають унікальну можливість побачити на власні очі знайдений у селі Кордишів Шумського району повстанський архів. Виявлені в криївці документи експонуються вперше у рамках фотовиставки пам'яток повстанської звитяги "Ми, повстанці, - сини України", присвяченої Акту відновлення Української Державності 1941 року.

Під час відкриття фотовиставки начальник департаменту культури, релігій та національностей ОДА Григорій Шергей, який на даний момент опікується цими архівними експонатами, чимало цікавого розповів і з історії УПА на території Шумщини, і про виявлену криївку, а також відновлення та збереження знайдених матеріалів, адже село Кордишів – мала батьківщина Григорія Платоновича.

Знахідку виявили у 2012 році, коли громада села Кордишів  готувалася до святкування 500-річчя з часу першої згадки про село і до 100-річчя відбудови приміщення місцевого храму. Під час перекриття даху церкви знайшли приховане приміщення, де й зберігалися знайдені документи і речі. «Коли відкрили дах, то за цим трикутником (на фото церкви позначений червоною стрілкою – ред.) побачили невелику кімнату без вікон і дверей, в якій було чотири матраци, шинелі, дещо зі зброї і ці документи. Там могли поміститися четверо-п’ятеро людей, але умови були дуже складними через покриття церкви бляхою: у спеку – задуха, в мороз – холод. Але на матеріали такі кліматичні умови не вплинули, вони збереглися в доброму стані, - розповів Григорій Шергей, який також брав участь у відновленні та збереженні архівних документів УПА. - Зі знайденого можна зробити висновок, що документи залишили на робочому столі, а самі збирались похапцем. Що спонукало хлопців залишити все напризволяще і не повернутися, ми вже не взнаємо. Тому це не архів в буквальному розумінні цього слова, а «живі» залишені матеріали».

Також село Кордишів є цікавим тим, що саме у ньому під час сутички з енкаведистами загинув керівник штабу УПА в с. Антонівці на Шумщині Василь Процюк «Кропива». Тіло «Кропиви» і його охоронця поховали на сільському пагорбі, а старші люди доглядати за могилою і довго розповідали про неї. У 1993 році останки повстанців перепоховали в Шумську.

Взагалі ж, село Кордишів вело активну повстанську діяльність, а чимало його жителів загинули в боях або були вивезені в Сибір.

В експозицію входять і листи повстанців додому, і нормативні документи УПА, записки-грипси й особисті речі. Ознайомитися з повстанськими матеріалами можуть всі бажаючі у виставковій залі краєзнавчого музею. 

Соломія БОЙКО.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео