Оксана Бучко

«Впоратись із наслідками може бути складніше»: тернополяни сьогодні святкують No Smoking Day

Mizhnarodnyy-den-vidmovy-vid-palinnia

Тернополяни сьогодні мають чудову нагоду нагадати своїм друзям та близьким про шкідливість паління. Цьогоріч No Smoking Day в Україні святкують саме 18 листопада. Це Міжнародний день відмови від паління, що має за мету інформувати про згубний вплив цієї звички, залучити до боротьби проти паління якомога більше людей і сприяти зниженню залежності.

Таку подію заснувало Американське онкологічне товариство ще у 1977 році, коли вчені довели існування негативних наслідків паління на здоров’я людини та взаємозв’язок появи раку з регулярним палінням.

Як відмовитись від такої згубної звички радить тернопільська практикуюча психологиня Олена Нагірна.

- Відмова від шкідливих звичок, у тому числі від паління, полягає у визнанні своєї залежності, - коментує психологиня. - Тоді людина перестає вважати себе всесильною і починає розуміти, що впоратись із наслідками може бути складніше, ніж подолати бажання взяти ще одну цигарку, що є теж часто не так легко. Саме у такий спосіб відбувається процес звільнення. Також залежним важливо дізнатись про реальні факти впливу згубних речовин і про психологічні моменти – хибні мотиви паління. До прикладу, людина хоче зняти стрес, і це дійсно допомагає зробити шкідлива звичка. Але далі вона ще більше руйнує організм, який піддається певним законам. Тому сприйняття курця має повністю перейти у напрямок, що цигарками не знімається стрес, а лише посилюється із тимчасовим полегшенням. Важливим моментом є і пошук альтернативи зняття цього стресу, який нікуди не зникне – споживання більше води, заняття спортом, читання улюблених книг, спілкування з цікавими людьми, малювання тих же популярних на сьогодні картин по номерах. Також якщо все таки курець зривається, потрібно йти далі та знову вважати себе некурящим, тобто не продовжувати палити. Сприймати зрив без зайвих самозвинувачень, але й з чіткою забороною собі таке повторювати. У той же час кидати звичку варто повністю, а не лише скорочуючи кількість цигарок на день, яка найбільш ймовірно не доходитиме до нульової.

Тернополянин Олег Савчишин розповів про свій досвід відмови від паління, яке тривало майже 10 років.

- Я сміявся із цих статистик про хвороби від паління, допоки не почав хворіти безперервним бронхітом. Це значно ускладнювало життя – ефективність на роботі, заняття спортом, можливості під час активного відпочинку. Також додавались постійні походи до стоматолога та все більші проблеми із зубами. Прощався з улюбленою звичкою доволі довго. Є корисна книга «Легкий спосіб кинути палити» від Аллена Карра. Там дуже детально пояснюється, чому люди курять і що це хибні мотиви, нав’язані тютюновими компаніями. Книга - досить велика, а під час читання автор просить продовжувати палити. Це полегшує процес. Коли закінчується книга, потрібно взяти останню цигарку. У мене вона не стала останньою, але після кількох коротких зривів уже більше трьох років навіть не згадую про хибну звичку. Важливо розуміти, що спершу буде важче перебувати у тонусі, бо його підтримував тютюн і інші речовини. Але далі організм виділить все необхідне сам. Як швидко це станеться, залежить від думок, від того, що оточує людей, від зайнятості, від захоплення роботою, від якості спілкування і проведення вільного часу. У мого знайомого практично не було пригніченості після відмови від паління, а у мене вона тривала до півроку. Але думку та звичку про вирішення проблем за допомогою цигарки вдалось повністю викорінити.

Всесвітня організація охорони здоров’я звертає увагу на те, що 90% смертей від раку легень зумовлено саме палінням, також паління спричиняє 75% випадків від хронічного бронхіту та 25% випадків ішемічної серцевої хвороби.

Статистика серед українців також невтішна: країна налічує 9 мільйонів активних курців – це більша частина чоловічого населення, десята частина жіночого, половина старшокласників. Дитяче паління зростає: 60% випускників відкрито палять, що не може не впливати на розвиток організму.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео