Віра Олександрович

Викрутилися: перший квартал у Тернополі «закрили» без боргів (фото)

Остапчук

Звіт про виконання бюджету Тернополя (громади) за I квартал 2020 року заслухати депутати Тернопільської міської ради сьогодні, 29 травня. Цифри виявилися не надто втішними.

Нагадаємо, на 50-й сесії політики прийняли низку важливих рішень. Були серед них і політичні, зокрема, про захист мови  і наболілу ситуацію, що склалася із медиками через коронавірусну інфекцію. Окрім того, йшлося про звернення щодо врегулювання окремих питань реабілітованих осіб.

Зал4
Зал4

Доповідала про ситуацію із казною міста Вікторія Остапчук – заступник міського голови із фінансових питань. Присутнім мав бути і заступник начальника управління Державної податкової служби в області Петро Якимчук. Він був вказаний у документах як співдоповідач. Але поставити йому запитання депутати не змогли. Через відсутність податківця «віддуватися» довелося пані Остапчук самотужки.

Голосування
Голосування

Отже, за І-й квартал при плані 532,9 млн грн до бюджету громади надійшло 533,5 млн грн доходів. Тобто фактичне виконання плану наразі склало 100,1%.

– Найбільшу питому вагу у власних доходах бюджету громади в цілому становить податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), – каже вона. – Його надійшло в сумі 231,9 млн грн. Однак виконання планового завдання забезпечили лише на 93,9%.

Вагомими дохідними джерелами загального фонду бюджету залишаються: податок на майно (плата за землю, транспортний податок і податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки). Надходження склали 30,9 млн грн.

– Окрім того, надійшло 16,5 млн грн акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, – додає вона. – Єдиного податку ми отримали 69,8 млн грн, плати за надання інших адміністративних послуг – 3,6 млн грн. Окрім того, були й інші надходження.

Що цікаво, перевиконання планових завдань вдалося досягнути із податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Йдеться про додаткові 349,1 тис грн.

– Податку на прибуток комунальних підприємств ми отримали на 42,9 тис. грн більше, а надходжень від орендної плати за користування майном комунальної власності – на 65,2 тис. грн, – стверджує Вікторія Остапчук. – Плати за надання інших адміністративних послуг надійшло на 974 тис. грн більше, плати за встановлення земельного сервітуту – на 500,2 тис. грн, плати за розміщення тимчасово вільних коштів – 364,9 тис. грн тощо.

Костюк
Костюк

Кошти, що надійшли до казни громади, дали змогу у цілому забезпечити виконання видаткової частини бюджету до річного плану на 20,1%.

– На фінансування галузей ми спрямували 494,8 млн грн, у тому числі: за загальним фондом – 413,4 і за спеціальним – 81,4 млн грн, – уточнює заступниця мера. – За рахунок отриманих коштів профінансували заклади освіти на 234,4 млн грн, охорони здоров’я – на 71,8, культури – на 12,3 і соціального захисту – на 23,5 млн грн. Окрім того, на утримання житлово-комунального господарства надійшло 47,4 млн грн, а на фізичну культуру і спорт – на 10,3 млн грн.  

Очевидним позитивом у місті вважають і виплату зарплати із нарахуваннями працівникам бюджетних установ. Немає боргів і щодо оплати за комунальні послуги і спожиті у звітному періоді енергоносії. Однак загальна картина – бажає кращого, адже Тернопіль розраховував на більше. Втім, через карантин, що почався у березні, і пільги, введені Кабміном для бізнесу, місто кошти недоотримало. Ще гіршими, вочевидь, будуть показники надходжень за квітень-травень, коли «стояв» майже весь бізнес.

– Хочу нагадати депутатам про наявність фінансів у казні міста, – зауважив міський голова Сергій Надал, відповідаючи на зауваження депутата Ігоря Костюка. – Цілком вірогідно, що у липні нам доведеться зменшувати бюджет, бо через карантин у квітні і травні ми недоотримали чималу суму. Можливо, і від деяких затверджених проєктів будемо змушені відмовитися.

До речі, доповідала Вікторія Остапчук і з питання «Про внесення змін у рішення міської ради від 06.06.2019 р. №7/35/5 «Про місцеві податки і збори Тернопільської міської територіальної громади». Йшлося про парковки і про надання пільг підприємцям на час карантину. Відповідні заяви у податкову на це подали, до речі, 3 із 5 тисяч місцевих приватних підприємців. Врешті депутати охоче дали 38 «за».

Фото з трансляції сесії на сторінці Тернопільської міської ради у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео