Виправдовуючи наркоторговців судді не хочуть, щоб правоохоронці займались провокацією

12 квітня «ТЕРЕН» опублікував матеріал «Тернопільські судді «кришують» наркоторговців». Сьогодні Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області надіслав до редакції лист-відповідь.

Подаємо текст листа повністю і без змін:

«Днями на сайті інтернет-видання «Терен» з’явилася інформація про те, що «Тернопільські судді «кришують» наркоторговців?».

Передумовою, написання такої статті, на нашу думку, стало те, що судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області працюють над впровадженням нових стандартів в сфері кримінального судочинства та ухвалюють низку виправдувальний вироків, які не завжди є до вподоби усім учасникам кримінальних проваджень.

Ознайомившись із даною статтею суддівський корпус Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області не міг лишатися осторонь та вирішив надіслати своє не анонімне звернення, до редакторів сайту, які виклали дану інформацію навіть не намагаючись перевірити її.

Автори статті зазначають, що протягом 2015 року у Тернопільському міськрайонному судді слухалося 17 справ, відкритих за ознаками злочинів, передбачених ст.307 Кримінального кодексу України. За даною статтею засуджено 17 осіб, що становить 100 % від усіх, кого обвинувачували в такому злочині і наголошують на тому, що не була оправдана жодна людина, яка незаконно виробляла, виготовляла, придбала, зберігала, перевозила, пересилала чи збувала наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги.

Зокрема в статті стверджується, що з березня 2016 року позиція суддів міськрайонного суду змінилася: замість засудження торгівців наркотиками до мінімум 4 років позбавлення волі (найменше покарання, передбачене ст.307 КК України), служителі Феміди почали штампувати виправдальні вироки.

Дані наведені в статті є неправдивимиі не відповідають дійсності.

Протягом 2015 року Тернопільським міськрайонним судом Тернопільської області розглянуто 22 кримінальних проваджень, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст.307 КК України. У тому числі з ухваленням вироку – 21 кримінальних проваджень, з них із затвердженням угоди про визнання винуватості – 2та з ухваленням виправдувального вироку – 1. Один обвинувальний акт повернуто прокуророві.

З початку 2016 року до Тернопільського міськрайонного суду надійшло 17 кримінальних проваджень, відкритих за ст.307 КК України.З них розглянуто три, у двох з яких ухвалено виправдувальні вироки.

Ухвалення виправдувальних вироків в даній категорії справ не є принципіальною позицією суддів Тернопільського міськрайонного суду, а загальноприйнятою практикою, як Європейського суду з прав людини, так і усіх судів України.

В даному випадку йдеться про врахування судової практики Європейського суду з прав людини спрямованої на боротьбу з такою дією правоохоронних органів, як – провокація особи на вчинення злочину з метою його подальшого викриття.

У рішенні Європейського суду з прав людини «Раманаускас проти Литви» зазначено, що дії, вчинені в умовах провокації з боку правоохоронних органів, не є суспільно небезпечними.

У цьому ж рішенні наведене визначення провокація з боку правоохоронних органів, яка: «Має місце тоді, коли відповідні працівники правоохоронних органів або особи, які діють за їхніми вказівками, не обмежуються пасивним розслідуванням, а з метою встановлення злочину, тобто отримання доказів і порушення кримінальної справи, впливають на суб'єкта, схиляючи його до вчинення злочину, який в іншому випадку не був би вчинений».

Беручи до уваги усі кримінальні провадження даної категорії, які перебували в провадженні Тернопільського міськрайонного суду в яких ухвалено виправдувальний вирок, звертаємо Вашу увагу, що в кожному очевидний провокативний характер дій правоохоронних органів.

Обвинуваченими в цих справах зазвичай є наркозалежні особи, які є соціально незахищеними, а їхніми захисниками виступають адвокати Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Тернопільській області.

Отож, підсумовуючи усе вищевикладене просимо представників ЗМІ утриматись від некоректних висловлювань з оцінки судових рішень, які підривають авторитет не лише судової влади, а й держави в цілому.

Прес-служба Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області»

Вибір читачів за тиждень

Відео