Юля Вітюк

Вирубка лісів, відновлення судноплавства на Дністрі та бюджет на 2022 рік: у Тернопільській обласній раді відбулась сесія (фото, відео)

IMG_8775

У Тернополі відбулась остання в цьому році сесія обласної ради. Розпочали засідання депутати разом з пластунами. Представники скаутської організації традиційно напередодні новорічно-різдвяних свят передали обранцям Вифлеємський вогонь миру. Після цього перейшли до порядку денного. Чи не основним питанням, яке розглядали на сесії стало питання бюджету області на 2022 рік. Без обговорення не обійшлося, але в результаті за фінансовий документ депутати таки проголосували.

- Бюджет збалансований, адже він пройшов експертизу у всіх керівників обласних управлінь, через всі депутатські комісії, зокрема комісію з питань бюджету, де було розглянуто по пунктах усі галузі. Також передбачено в кошторисі 654 мільйони гривень на будівництво, ремонт та утримання доріг місцевого значення. Дуже важливим для нас було питання, особливо для фракції «За майбутнє» — це те, що ми забезпечили всі наші комунальні заклади гідною зарплатою і забезпечили енергоносії, — говорить Володимир Болєщук, перший заступник голови Тернопільської обласної ради. 

IMG_8774
IMG_8774

- Проектом бюджету на 2022 рік передбачено продовження програми молодіжного кредитування. Це дуже важливо, оскільки молоді сім’ї будуть мати змогу жити в нових квартирах, помешканнях. А держава, тобто обласний бюджет, - компенсує їм відсотки. Також сьогодні державою передбачена компенсація відсотків для індивідуальних забудовників, — розповідає Святослав Лебонтов, депутат Тернопільської обласної ради.  

Розглядали на сесії і ряд звернень, одне з них — пропозиція включити річку Дністер в Стратегію розвитку внутрішніх водних шляхів до 2031 року з метою відновлення пасажирського та вантажного судноплавства.

- Відновлення судноплавства на річці Дністер — це відома тема, адже ще за часів Австро-Угорщини, Дністер був судноплавною річкою і це піднімало цей регіон навколо: Заліщицький, Борщівський і Бучацький район. Це для пожвавлення економічного розвитку, це важливий елемент і туристичної інфраструктури, — наголошує Олег Боберський, уповноважений представник фракції «За майбутнє» у Тернопільській обласній раді.

IMG_8776
IMG_8776

- Стосовно водного маршруту по Дністру, то не йдеться мова про будову якихось водних об’єктів, а про очищення русла і щоб відновити історичну справедливість, адже за часів Австро-угорської імперії, а потім і Речі Посполитої, по руслі Дністра відбувався рух водного транспорту, що значно полегшило комунікацію та торгівлю між регіонами, — говорить Любомир Крупа, депутат Тернопільської обласної ради.  

Депутати це питання підтримали. Проголосували також і за звернення Володимира Вермінського - обранець закликає з’ясувати, чи законно вирубують ліс у Чистилові.

- Щодо лісу, то він стає пустирем, невідомі особи ріжуть все підряд і виглядає так, що ніхто до цього немає справи. Я, як житель села Чистилів часто їжджу і бачу, яка ситуація відбувається. На прийомі громадян люди звернулися з такою проблемою і я виніс її на сьогоднішню сесію, — Володимир Вермінський.

IMG_8777
IMG_8777

Також на сесії депутати заслухали звіт начальника Головного управління Національної поліції Тернопільської області Олександра Богомола.

IMG_8779
IMG_8779

IMG_8773
IMG_8773

IMG_8778
IMG_8778

[embed]https://youtu.be/UPiHawT1C3M[/embed]

Відео Романа Луциківа

Вибір читачів за тиждень

Відео