Олена Чепіль

Вже 31 людина у лікарні: що відомо про масове отруєння людей на Тернопільщині (відео)

Люди з ознаками отруєння почали масово звертатися за меддопомогою після відкриття суші-бару у Збаражі 

31 людина потрапила до лікарні від отруєння після споживання суші. Серед пацієнтів - 17 дітей. Таку інформацію станом на вечір 15 серпня повідомила  під час брифінгу головна державна санітарна лікарка Тернопільської області,  генеральна директорка Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб Оксана Чайчук.

Нагадаємо, масове отруєння зафіксували після відкриття суші-бару у Збаражі. Фахівці відібрали необхідні взірці їжі для лабораторних досліджень. Поліція відкрила кримінальне провадження. 

Як з‘ясувалося, 12 серпня було відкриття суші-бару, а 13-14 серпня люди з ознаками отруєння почали звертатися за меддопомогою. 

14 серпня в нас почали поступати термінові повідомлення про госпіталізацію хворих жителів Збаража та навколишніх сіл в кількості 16 людей. Станом на вечір 15 серпня таких осіб було 31. При епідрозслідуванні встановлено, що усі постраждалі споживали суші, приготовлені в одному із закладів Збаража. Суші продавалися на виніс. Симптоми в госпіталізованих: блювота, пронос, підвищення температури, - повідомила Оксана Чайчук.  

Люди з ознаками отруєння почали звертатися за меддопомогою, - повідомила Оксана Чайчук

Також фахівці виявили, що перед відкриттям у закладі не провели обов’язкового дослідження питної води. 

У суші-барі не були проведені моніторингові дослідження, що передують відкриттю будь-якого закладу громадського харчування. Зараз фахівці взяли на дослідження залишки сировини та залишки їжі, з якої готували страви. Після цього ми зможемо чітко сказати, що є збудником чи джерелом інфекції, - зазначає керівник Головного управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області Ігор Рогальський. 

У закладі провели дезінфекцію. Наразі видано розпорядження головного санітарного лікаря щодо припинення діяльності суші-бару терміном на 10 днів. 

З'ясовується коло осіб, які були причетні до приготування їжі та фізична особа-підприємець, який здійснює цю діяльність, - повідомив Ігор Рогальський. 

Як повідомляє Суспільне, у інфекційному відділенні Збаразької центральної лікарні немає вільних ліжкомісць. Всі вони заповнені пацієнтами, які отруїлися сушами. 

На своїй інстаграм-сторінці суші-бар опублікував вибачення та інформацію про те, що кафе призупиняє роботу.

Ми будемо здійснювати перевірки всіх постачальників товару. Нам дуже шкода, що склалася така ситуація. Просимо вибачення у всіх. Обов’язково виправимо усе та приймемо відповідні міри, - йдеться у дописі. 

На своїй інстаграм-сторінці  суші-бар опублікував вибачення

 

Фото з відкритих джерел та Суспільного

Вибір читачів за тиждень

Відео