Орест Сарматський

Вже відомо, чому польський віцеконсул приїжджав на Тернопільщину

kv3wj7nx4w3yljxsoz46 (Copy)

У Кременці вшанували пам’ять відомого архітектора ХVIII ст. Павела Гіжицького та 400-річчя європейської освітянської традиції. 

Як повідомляється, святкові заходи та урочистості провели в Кременецькій обласній гуманітарно-педагогічній академії імені Тараса Шевченка.

Розпочали урочистості із Божественного Архієрейського богослужіння у Соборі Преображення Господнього, за участі архієпископа Тернопільського і Кременецького Нестора та відкриття галереї засновників освітніх закладів Кременця.

- Ми всі є учасниками видатної події, значення якої виходить далеко за межі Кременця, Тернопільщини і України загалом. Архітектурний феномен Кременця та 400-літня традиція є унікальним надбанням України та Польщі. Спільна історична спадщина є потужним інструментом формування у ХХІ столітті сучасних культурно-освітніх традицій, - зазначив у вступному слові ректор Кременецької академії, професор Афанасій Ломакович.

Віцеконсул Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку Тереза Хрущ, голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко, представники влади міста та духовенства й інші поважні гості академії побажали й надалі зберігати і примножувати освітні традицій закладу.

Довідково: Павел Гіжицький — архітектор й живописець доби пізнього бароко на Волині і Галичині, автор архітектурно-освітніх комплексів України та Польщі. У Кременці це комплекс будівель Кременецького колегіуму єзуїтів, а також – історичне середмістя.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео