Що спільного у вовни та масажу, знає ця тернополянка (фото)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

З вовни можна зробити взуття і одяг, предмети для інтер’єру та прикраси. З можливостями вовни більше трьох років експерементує тернополянка Ліля Лилик. Каже, подобаються як властивості матеріалу — витривалість, теплоефективність, так і те, що він приємний на дотик, а, крім того, вовну можна поєднувати з багаться матеріалами. Тож цей пластичний, універсальний та екологічний матеріал — саме те, що треба.

 

— А скільки всього можна зробити! Наприклад скіфську юрту, тобто житло. А ще взуття, так, відомі нам валянки — винахід скіфів. А крім того, одяг, подушки, вази, настінні панно, килими, пледи, іграшки, спальні мішки. Та, вовна дійсно вражає своїми можливостями застосунку. Особливість цього матеріалу в тому, що він гігроскопічний, тобто чудово поглинає вологу. А ще вовняні вироби прекрасну зберігають тепло, — каже Ліля. 

 

Рік тому я навчилась виготовляти тканину лоден, що можна перекласти як варена шерсть. Вона вирізняється щільністю, волого- ,вітро- і зносостійкістю, при цьому вона тонка й еластична. Тому вовна — це матеріал номер один.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

— А що незвичного ти робиш із вовни?

 

— Якось побачила в інтернеті мило ручної роботи у вовняних обгортках. Виглядали вони класно — вовна була текстурна, з малюнками, справжнє гурманство для очей. Моя наставниця розповіла, що вовна на милі використовується як губка. Саме цей вид хендмейдерства не зацікавив. Пізніше мені трапились шовкові кокони, які застосовують в косметології. А в виготовленні певних видів вовняних тканин використовується шовк. Тож у мене виникла ідея поєднати шовк і вовну, а потім зробити з цього матеріалу масажну рукавичку.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

— Чим вовна класна до масажу?

 

— Вовна (але не вся, тільки мериносова) дуже класна альтернатива скрабам. Шкіру вона не ранить і не пошкоджує. Тобто, для людей з ніжною і чутливою шкірою — це супер рішення!

 

Звичайні рукавички для масажу виготовляються з рослинних або синтетичних волокон. Основа ж моєї — меринос і шовкові кокони, хоча, в залежності від побажань замовника і призначення рукавички, я можу додавати різні волокна. До речі, у рукавичку для масажу обличчя додаю шовк і сою, а для масажу тіла використовую дикий шовк, бо він більш  жорсткий, крім того, можу додати волокна льону, коноплі, гімалайської кропиви тощо. Крім того, на рукавичці можна вишити монограму, обрати будь-який колір. Тобто кожна така унікальна та створена індивідуально. Це вже про доступну розкіш і естетику.

 

Я не бачила нічого подібного, хоча багато й довго моніторила інтернет, вишукуючи, чи хтось подібне робить. А нещодавно запатентувала її як винахід.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

— На кому ти її випробовувала?

 

— Перед тим, як патентувати, мала переконатись, що рукавичка відповідає моєму задуму і якісним показникам. У мене була експериментальна група — подруги, мама, родички... Єдине, про що переймалася — щоби їхні оцінки були об’єктивними (сміється — А.З.) Близько п’ятнадцять екземплярів вони тестили впродовж трьох місяців. Потім я провела опитування, врахувала деякі побажання і подала документи на патент.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

— А ти ж пробувала її сама, я думаю. Як тобі?

 

— Звичайно. Я з тих, хто спочатку пробує на собі. Хороша штука. Для самомасажу обличчя — супер! І для тіла теж. Так, це не альтернатива косметологу чи масажисту. Але для підтримання шкіри в тонусі ця рукавичка точно дієва. Також вона шкіру злегка шліфує, відлущує мертві клітини. Після її використання косметичні засоби прекрасно всотуються.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

— Що було головне у створенні такої рукавички? А, можливо, були складні завдання, які треба було розв’язувати?

 

— Складне завдання це радше оформлення документації на патентування, бо ж бюрократію ще ніхто не скасовував.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

— І наостанок. Як думаєш, чому нині природні матеріали набирають популярності? Що вони можуть додати у будні людей, які живуть у місті, й так чи інак відірвані від природи?

 

— Хочеться вірити, що люди стають більш усвідомленими, де вони живуть, як живуть і що споживають. А людина це все ж частина природи. Мабуть, тому. (Сміється — А. З.) Але це запитання надто філософське. І відсилає мене і до Грети Тунберг, і до урбаністики (світової та, що там вже, трешнопільської), і до забрудненої Тиси, і бурштинових копалень, і до наших хлопців, що прибирають, як дониКіхоти, і до чуваків з США, які океан прибирають...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Анна Золотнюк.

Фото надала Ліля Лилик

Вибір читачів за тиждень

Відео