Віра Олександрович

За алкоголь і тютюн Тернопільщина сплатила більше, ніж усі сподівалися

Акциз

Від реалізації підакцизних товарів територіальні громади на Тернопільщині вже отримали 55,6 млн грн. Ця сума значно перевищує очікувану.

Про це повідомили у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Трохи більш як 13,5 млн грн акцизного податку перерахували до державного бюджету суб’єкти господарювання Тернопільщини упродовж І-го півріччя 2021 року, – розповідає заступник начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Сергій Бабій. - Фактична сплата перевищила очікувані надходження на 9,3%. Відтак скарбниця держави додатково отримала 1,2 млн грн.

Посадовець конкретизував, що до місцевих бюджетів з роздрібного продажу підакцизних товарів упродовж січня-червня цього року надійшло 55,6 млн грн.

- До того ж, ця сума на 16,9% вища, ніж сподівалися, тобто додалося ще 8 млн грн, – уточнює пан Бабій.

Нагадаємо, відповідно до норм Бюджетного кодексу, акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, зараховують до міських, селищних, сільських бюджетів і бюджетів територіальних громад. Ставка цього податку визначена в розмірі 5% із кожної одиниці проданої алкогольної продукції чи тютюнового виробу. Звітним податковим періодом для платників акцизного податку є календарний місяць. Сплачують платіж упродовж 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання декларації.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео