Я роблю так. Різдвяна лялька-мотанка (фото)

242247849_327339402502458_6505681159351556461_n

Попереду свята, отже треба подумати, як до них підготуватися. Можна піти простим і перевіреним шляхом, придбавши магазинні іграшки. Проте через рік-два вони набриднуть і, позбавлені індивідуальності, будуть безжально викинуті. Інша справа, коли самим виготовити атрибути свята.

Наприклад, різдвяні ляльки-мотанки. Саме такі я побачила у кременецької майстрині Марії Швед. У неї значний досвід — вона три роки займається лялькарством, її вироби завжди позначені індивідуальністю та вбрані у, сказати б, характеристичний одяг. А крім того, співрозмовниця живописом і графікою — провела дві персональні виставки, учасниця жіночого мистецького гурту «Палітра» (м. Кременець) й понад 20 збірних виставок гурту, що проводилися у Кременці, Почаєві, Вишнівці, Збаражі, Бережанах, Тернополі, Острозі.

Тож розпитала у пані Марії, як створити авторські ляльки-мотанки. Виявилося — все нескладно, тож спробуйте.

IMG_20211214_114221
IMG_20211214_114221

— Добрий день, пані Маріє. Я правильно зрозуміла, що то різдвяна серія?

— Добрий день! Так, тепер я бачу, що це вже перетворилося на серію різдвяних ляльок, хоча це не планувалося. Минулого року я створила тріо «Щедрувальниці» для себе, але згодом ляльки знайшли собі нові домівки, тож мені довелося знову собі до Різдва зробити квартет «Коляда», але і ця композиція поїхала від мене за кордон. Та я все ж таки знову роблю собі колядників під дідух (сміється — І. В.), щоб і коза, і зірка були!

— Коли стисло описати виготовлення ляльки-мотанки, які основні етапи? Що слід врахувати?

— Першим етапом є задум — тобто який образ ви хочете створити. Другий етап — це підбір тканини та елементів для декорування (бісер, стрічки, мереживо і тому подібне). Третій етап — виготовлення «каркасу» мотанки (голови та тулуба). Голова: загортаємо у квадратний відрізок білої тканини кульку з вати (фото 1, 2), примотуємо стрічку круг голівки, що імітує очіпок (фото 3). Скручуємо цупку тканину в тугий валик (фото 4 та 5). Четвертий етап — одягаємо ляльку. Тут немає нічого складного. Увесь одяг можна зробити із прямокутних клаптиків тканини за допомогою голки та ниток. Світла тканина стане сорочкою, яку примотуємо до тулуба (фото 6), темна, строката чи яскрава виконає роль спідниці чи плахти (фото 7); фартух також примотуємо до тулуба поверх плахти (фото 7). Скручуємо два валики із цупкої тканини (фото 8) та примотуємо їх до тулуба як показано на фото 9. Далі виготовляємо жупан (фото 9а) одягаємо на ляльку та підв’язуємо поясом (як на фото 10). Поясом може стати широка стрічка, чи як у мене — шнурок із намистинами. Наостанок пов’язуємо хустину (фото 11). Можна також зробити різдвяну зірку із картону, ниток, стрічок і бісеру (фото 12). Все, різдвяна лялька мотанка готова! (фото 13)

IMG_20211214_114433
IMG_20211214_114433

— Але найбільше мене цікавить власне те, як зробити ляльку-мотанку виразною. Ваші ляльки одягнені в одяг, котрий створює настрій персонажа. Розкажіть, як розробляєте для них одяг?

— У своїй роботі я намагаюся максимально відтворити настрій того вбрання, яке носили українці в давнину. Тому використовую тканину стриманих і пастельних кольорів. Приділяю багато уваги гармонії відтінків одягу. Але головним елементом образу, думаю, є хустка. Намагаюся пов’язувати її на ляльку так, як це робили жінки минулого та позаминулого століть. Для різдвяних ляльок одяг роблю із прямокутних клаптиків тканини, без викрійок.

— Які ше деталі, крім хусток, надають вашим виробам індивідуальності?

— Думаю, що ляльки кожного майстра індивідуальні. Навіть якщо я хочу зробити дві однакові мотанки, у мене не виходить. Нахил голови, овал обличчя, пропорції тулуба, те, як зав’язана хустина — постійно відрізняються. Інколи це навіть дратує, коли хочу повторити образ подарованої чи проданої ляльки. Друзі кажуть, що мої мотанки відрізняються увагою до деталей: намиста, пояси, вінки, фартухи, вишивка. У різдвяних же мотанках індивідуальною особливістю є пояс — мотузочка із китицями-намистинами. І сумка для гостинців та грошей (сміється — І. В.).

IMG_20211214_114641
IMG_20211214_114641

— Можливо, у вас є улюблені аксесуари, тканини... тощо, що робить ляльки-мотанки виразно вашими?

— Звичайно, є. Улюблений матеріалом для аксесуарів у мене — це бісер, керамічні та дерев’яні намистини, лляне мереживо. Вони дуже теплі, натуральні та прості. З тканин найбільше люблю працювати із льоном та шерстяними речами. Щоб тканина була максимально схожа на «матерію» із бабусиної скрині. Така тканина відразу задає настрій під час роботи.

— І наостанок. Як вважаєте, чому варто спробувати виготовити ляльку-мотанку. Та ще й різдвяну?

— Чому варто зробити на Різдво мотанку? Думаю тому, що це один із символів української культури, який до того ж знають у всьому світі. Мене дивує, що майже у кожній оселі є Санта Клаус, Дід Мороз чи Снігуронька, які не притаманні нашим народним традиціям. Але рідко можна зустріти фігурки колядників чи щедрувальників, вертеп чи шопку. Останнім часом відбувається активне відродження автентичних забутих традицій та звичаїв, тому кожен може долучитися до цього процесу.

Створивши власними руками мотанку на різдвяну тематику, сам чи з родиною, мама з дітьми, чи вчителі з учнями у школі. Така лялька стане окрасою будь-якого інтер’єру. Додасть оселі святкового настрою. Стане тою річчю, яка переходитиме у спадок від покоління до покоління. Час, проведений родиною разом під час роботи над мотанкою, стане прекрасним спогадом та чудовою традицією, як прикрашання ялинки та випікання різдвяного печива.

Інна Віконська

Фото Марії Швед

Фото із послідовним виконанням різдвяної ляльки:

1
1

2
2

Вибір читачів за тиждень

Відео