Віра Олександрович

Як можна уникнути покарання, пояснив жителям Тернопільщини головний податківець

Яцина_комп

Податкова амністія – не єдина податкова новація, яку підготували для українців. Жителі Тернопільщини – не виняток. Тож начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина вирішив розповісти краянам про зміни у податковому законодавстві.

- Так, підписаний Закон від 15.06.2021 р. №1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» дозволить громадянам, які ухилялися від сплати податків, розкрити свої справжні доходи і задекларувати активи із 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року, - каже він. – Покарання при цьому вдасться уникнути.

Докладно про це читайте на «Терені». Втім, це – не всі зміни. Тож на актуальні питання краян вирішив відповісти Михайло Яцина. Найцікавіші запитання відібрали у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Із 1 серпня 2021 року набули чинність нові вимоги до фіскальних касових чеків, що саме підлягає зміні?

- Зміни до форми та змісту розрахункових документів (чеків РРО/ПРРО) стосуються обов’язкової наявності в них: відображення найменування суб’єкта господарювання; зазначення валюти операції; найменування платіжної системи; QR-коду (за наявності). Наголошу, QR-код – не обов’язковий реквізит у чеку, але має містити у собі обов’язкову інформацію за наявності в чеку і покликаний спростити процедуру надсилання на абонентський номер та/або адресу електронної пошти споживача фіскального чеку продавцем. При наявності QR-коду у фіскальному чеку сам QR-код має містити в собі таку обов’язкову інформацію: код автентифікації повідомлення (МАС) цього чеку; дату та час здійснення розрахункових операцій; фіскальний номер касового чека/фіскальний номер електронного касового чека в межах зміни; суму розрахункової операції; фіскальний номер РРО/ПРРО, на якому він сформований.

- Чи треба застосовувати РРО при торгівлі на ринку?

- Відповідно до законодавчих новацій, платники єдиного податку, що належать до І-ї групи, РРО у своїй діяльності не застосовують. Нагадаю, до І-ї групи належать: фізичні особи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Якщо фізична особа-підприємець здійснює роздрібний продаж товарів у магазинах та об’єктах ресторанного господарства, що розташовані на території ринку, то така особа не може бути платником єдиного податку І-ї групи, та відповідно зобов’язана застосувати РРО залежно від обраної системи оподаткування і виду здійснюваної діяльності.

- Кому законодавець забороняє подавати декларацію, щоб скористатися податковою амністією?

- Так, визначили перелік осіб, які не можуть скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням, а саме: - особи, які станом на дату початку періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави, або є особами, дієздатність яких обмежена і над такими особами встановлена опіка/піклування; - особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 р., подавали або мають подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції (крім тих, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання декларації, та не були призначені або обрані на відповідні посади); - особи, стосовно яких з боку України застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України «Про санкції».

- Нерезиденти мають право скористатися податковою амністією?

- Так, мають, за умови, що на момент отримання об’єкту декларування були резидентами і які є чи були платниками податків.

- Зазначте, куди подавати декларації нерезиденту та хто буде перевіряти її?

- Платник податків, який має намір скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням щодо належних йому активів, має подати до ДПС України, одноразову (спеціальну) декларацію. Перевірку поданих декларацій нерезидентами буде здійснювати Головне управління ДПС у Київській області.

- Можливий варіант, що подали декларацію, а суми своєчасно не сплатили. Які передбачені штрафи?

- При несплаті або сплаті в неповному обсязі суми збору, зазначеної в одноразовій (спеціальній) декларації, у встановлений строк декларація буде вважатися неподаною.

- Ми з дружиною є співвласниками житла, на яке брали іпотечний кредит. Хто зможе скористатися податковою знижкою?

- Право включити до складу податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом має той член подружжя, який є позичальником такого кредиту.

Фото надане Сектором інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Тернопільській області

Вибір читачів за тиждень

Відео