Юлія Пацкаль

Як обрати термос: поради продавців і ціни у Тернополі

Обираючи термос, переконайтеся у відсутності подряпин, вм'ятин та інших дефектів

Зима буде складною, тому важливо подбати про речі, які допоможуть зігрітися у разі зникнення опалення та електропостачання. Щоб на деякий час зберігати теплими їжу та напої, варто мати якісний термос. 

На що варто звернути увагу при виборі термоса, скільки він коштує та де можна придбати, дізнавалася журналістка Терену.

Перевірте, чи немає дефектів і вм’ятин

Вибрати якісний термос непросто, враховуючи величезний вибір таких ємностей на ринку. Для початку потрібно визначитися, для чого він потрібний. Є термоси для напоїв, а також бувають для їжі або універсальні. Головне завдання такої посудини - зберегти температуру напою чи їжі протягом певного часу, наголошують продавці.

Обираючи термос, переконайтеся у відсутності подряпин, вм'ятин та інших дефектів. Не забудьте оглянути кришку і пробку. Вони повинні прилягати щільно до корпусу ємності, щоб не випускати тепло.

Перевірте, чи термос не має різких сторонніх запахів. Якщо вони є - краще відмовитися від покупки такої посудини, адже для її виготовлення, ймовірно, були використані неякісні матеріали, які можуть завдати шкоди для здоров’я.

Вже вдома покупку варто перевірити на герметичність і теплоізоляцію. Для цього налийте в термос окріп і залиште на пів години. Якщо корпус посудини нагрівся - її можна повертати назад, оскільки такий виріб вважається несправним. Якщо з зовнішніми стінками термоса все добре, але вміст посудини буде вже холодним, таку покупку також доведеться повернути. В інших випадках - з термосом все в порядку і ним можна користуватися.

Із нержавійки чи пластику

Як розповідають консультанти тернопільських магазинів, корпус термоса може бути металевим з нержавіючої сталі або ж пластиковим. У кожного з них є свої плюси й нюанси.

До прикладу, термос із нержавіючої сталі відрізняється своєю міцністю та чудово зберігає тепло. Проте взимку корпус ззовні стає дуже холодним, тому бажано аби на такій посудині було присутнє гумове кільце. 

Водночас термос з пластику може коштувати значно дешевше за металевий. До прикладу, за посудину об’ємом 1 літр з нержавіючої сталі доведеться заплатити на 200 грн. дорожче.

Порівняння цін в інтернет-крамницях на термоси з пластику та металу

Однак серед недоліків пластикового термоса є нижча здатність утримувати тепло та менша міцність. Падіння об асфальт він точно не пробачить.

Продавці пояснюють, час збереження температури залежить від обсягу термоса та матеріалів, з яких зроблені колба та корпус.

Колбу радять вибирати з нержавіючої сталі, бо вона має добру термоізоляцію та міцність. Пластикову ж важче відмивати і така колба менший час зберігатиме тепло вмісту. Скляна в свою чергу зберігає температуру рідини, але є крихкою.

Металевий термос - це найпрактичніший варіант. Ціна відповідає якості. Краще один раз придбати якісну річ. Такий термос складно буде розбити, а кришка з нержавіючої сталі більш щільно прилягає, ніж пластикова. Можна не переживати, що чай чи кава у вас розіллється в сумці, - кажуть консультанти Епіцентру.

Яка ціна питання

Вибір термосів у інтернет-магазинах великий. Вони відрізняються кольором, формою та об’ємом. Ціна залежить від матеріалу, з якого зроблена посудина, та розміру. 

До прикладу у онлайн-каталозі “Епіцентру” термос з нержавіючої сталі об’ємом 0.35л можна придбати по знижці за 194 гривні. Вартість такої ж посудини об’ємом 0.75л вже буде коштувати 435 гривень. Замовлення можна зробити на самовиніс у Тернополі, а також з доставкою на дім.

У інтернет-крамниці Rozetka термос української фірми “А-плюс” об’ємом 0.5л з чохлом можна придбати за 327 гривень. Також варто врахувати вартість доставки.

Скрін  інтернет-крамниці Rozetka

Такий же термос у мережі магазинів Копійочка коштуватиме дешевше - 279 гривень. Корпус і колба цієї посудини зроблені з нержавіючої сталі. Продавці кажуть, такий термос зберігатиме тепло рідини не менше 6-7 годин.

Магазин Копійочка

На тернопільському ринку, поблизу автовокзалу, журналісти Терену знайшли металевий термос, що вирізняється з-поміж інших. На ньому зображений всім відомий пес Патрон. Об’єм такої посудини - 0.75 літрів, а вартість - 435 гривень. 

Ринок. Термос з зображенням Патрона

Ми відшукали ідентичний термос і в онлайн-крамницях. У каталозі інтернет-магазину Prom такий ж термос вартує дорожче на 30 гривень.

Інтернет-магазин Prom 

Продавці кажуть, термоси, у яких корпус та колба зроблені з нержавіючої сталі, можна мити у посудомийці. Пластикові - лише вручну.

Фото Юлії Пацкаль, з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео