Віра Олександрович

Як піти у новий рік без боргів: цінні поради для жителів Тернопільщини підготували податківці

Якимчук_ГЛ

Піти у новий рік без боргів – бажання більшості жителів Тернопільщини. Цінні поради для краян з цього приводу підготували навіть податківці.

Про актуальні питання податкового боргу найбільше відомо заступнику начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Петру Якимчуку. Саме він і провів нещодавно «гарячу лінію», присвячену цій темі. Найцікавіші моменти для читачів «Терену» підібрали у Відділі пресслужби Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Чи можна за рахунок від'ємного значення з ПДВ погасити податковий борг з цього ж податку? - Авжеж, таке погашення можливе, та воно призведе до зменшення реєстраційного ліміту для вас.

Від'ємну різницю між сумами податкових зобов'язань і податкового кредиту відображають у рядку 19-му декларації з ПДВ. Далі потрібно обрати один із таких способів «використання» від'ємного значення, у вашому випадку - зменшити податковий борг із ПДВ і для цього заповнити рядок 20.1 ПДВ-декларації.

- Як-то кажуть, у новий рік - без боргів. Як заповнити платіжку на погашення боргу з єдиного внеску, адже є певні нюанси?

- Так, при сплаті податкового боргу та заборгованості з єдиного внеску необхідно зазначати відповідний код виду сплати:

140 – Надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки з єдиного внеску; 145 – Надходження розстрочених (відстрочених) сум; 147 – Стягнення в межах виконавчого провадження; 149 – Надходження в бюджет коштів від реалізації безхазяйного майна, знахідок, спадкового майна, валютних цінностей і грошових коштів, власники яких невідомі, а також скарбів; 117 – Надходження до бюджету коштів платника податків, щодо якого порушено провадження у справі про банкрутство; 148 – Надходження до бюджету коштів від погашення податкового боргу в міжнародних правовідносинах.

Крім того, щоб уникнути можливих помилок при сплаті платежів, необхідно чітко дотримуватись вимог наказу Міністерства фінансів України від 24.07.2015 р. за №666 (із змінами та доповненнями). Зокрема, при заповненні документів на переказ коштів в рахунок погашення податкового боргу (недоїмки з єдиного внеску) необхідно зазначати: 1 – службовий код «*»; 2 – код виду сплати; 3 – код ЄДРПОУ/РНОКПП платника, який здійснює сплату; 4 – інформація про призначення платежу.

І також звертаю увагу, що відповідальність за правильність заповнення реквізитів у платіжних документах несе платник податків.

- Уточніть, коли буде діяти нещодавно прийнятий Верховною Радою Закон про списання боргів для платників податків?

- Так, Законом України від 04.12.2020 р. за №1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2» передбачили списання податкового боргу платникам податків, якщо сукупний розмір боргу за всіма податками та зборами не перевищує 3060 грн та його не погасили станом на 01.11.2020 р. Закон набрав чинність із 10 грудня, тобто з дня, наступного за днем їх опублікування.

- Я - громадянин, із поважних причин (витрати на лікування) допустив борг зі сплати податку на нерухомість (5 тис. грн). Чи передбачили у Податковому кодексі України розстрочення такої суми?

- Щойно прийнятий Закон України від 04.12.2020 р. за №1072-ІХ передбачає низку пунктів щодо податкових боргів бізнесу та звичайних громадян.

Зокрема, відтермінування сплати податкових боргів громадян і самозайнятих осіб на суму до 6800 грн, які виникли з 1 грудня 2020 р. до 29 грудня 2021 р. Громадянам потрібно написати заяву в податкову за місцем реєстрації. У випадку погашення боргу у вказані строки штрафні санкції та пеню застосовувати не будуть.

- Щороку у грудні роблю звірку за сплаченими податками із інспектором. Тепер - карантин. Як самостійно перевірити чи є борги?

- Інформації - більш як достатньо. Про наявність податкового боргу можна з’ясувати на електронних сервісах ДПС України: «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера». Він розміщений на вебпорталі ДПС за посиланням. Окрім того, в «Електронному кабінеті платника», вхід до якого здійснюється за адресою. Також на вебпорталі ДПС України щомісяця розміщують інформацію за посиланням та на субсайті Територіальних органів ДПС в області щомісяця по платниках Тернопільщини у рубриці «Новини».

- Коли податковий борг змушує спрощенця переходити на загальну систему оподаткування?

- За порушення умов перебування на спрощеній системі оподаткування підприємцям доводиться переходити на загальну систему. Від 23 травня 2020 р. діє ще одна підстава для переходу – наявність у єдинника податкового боргу. Тож при наявності податкового боргу більш як 1020 грн на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів, доведеться залишити спрощену систему оподаткування.

Прийняти статус загальносистемника, в такому разі, слід в останній день другого з двох послідовних «боргових» кварталів.

Фото надане Відділом пресслужби ГУ ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео