Орест Сарматський

Як правильно вирощувати горіхи: помилки деяких тернопільських садівників

За останні кілька років на Тернопільщині з’явилися сотні гектарів горіхових плантацій.

Це як волоський горіх, так і фундук. Фермери інвестують в обладнання для збору (комбайни для горіхів) та доробки (техніка для просушування та ін.).

Утім, на думку фахівця компанії BASF Володимира Воєводіна, власники горіхових плантацій в Україні допускають кілька помилок, повідомляє seeds.org.ua.

Володимир Воєводін говорить, що українським фермерам варто більш відповідально ставитися до вибору сортів та подбати про достатнє запилення горіхів.

- Наші садівники позавозили каліфорнійських та іспанських сортів. Поки що суворих зим не було, і галузь розвивається. Але не так, як мені б хотілося. Садівники почали закладати горіхові плантації, не думаючи про сорто-підщепну комбінацію, про запилювач, який дуже важливий для горіха. Попри те, що самозапильних горіхів дуже мало, а тих, у яких цвітуть одночасно і жіночі, і чоловічі квітки, — ще менше, кинулися на Чандлер. Так він для Каліфорнії добрий, але Україна — не Каліфорнія, – каже фахівець.

Також спеціаліст наголошує, що необхідно правильно підбирати препарати для обробки плантацій.

- Багато горіхівників думає: посадив горіх, нічим його можна не обробляти і він родитиме. Це неправильно! Треба обробляти, – зазначає Володимир Воєводін.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео