Олена Чепіль

Як при свічках і ліхтариках тернопільські кондитерки продовжують творити креативні торти

Іноді завершувати роботу над оформленням торта доводиться посеред ночі, коли з'явилося світло. А потужні міксери та мікрохвильовки замінюють на звичайні ручні вінчики та “водяну баню” 

Незважаючи на воєнний стан, повітряні тривоги та відключення світла, люди хочуть купувати одяг, пити смачну каву, купувати улюблений шоколад чи торт. Працювати у таких складних умовах непросто, але українці щоразу дивують своєю незламністю. Не відмовилися від улюбленої справи через блекаут і тернопільські кондитерки. Вони продовжують дивувати тортами, тістечками та кексами, працювати над якими іноді доводиться при свічках та ліхтариках або посеред ночі, коли з’явилося світло. 

Терен продовжує цикл публікацій про роботу в умовах блекауту. Наступна історія - про місцевих кондитерок. 

Вирівнювала торт в напівтемряві

Тернополянка Надія Кирилів вже понад три роки займається випічкою та оформленням тортів, кексів, панкейків. Пристосуватися до роботи в постійних умовах відключення світла було непросто, адже Надія ще й є мамою чотирьох дітей. І коли вдома з’являється світло, їй потрібно дуже багато встигнути. Але до всього можна пристосуватися, головне - мати велике бажання займатися улюбленою справою, каже кондитерка. 

На початках було важко, адже ми ще не зовсім розуміли, як можна долати нові перешкоди. Я вагалася і не знала, чи продовжувати приймати таку ж кількість замовлень, чи зменшити їх. Але зараз звикла до нових умов роботи та навчилася з кожної ситуації знаходити вихід. Насправді більше вибивають з колії саме повітряні тривоги, адже діти в садку і я за них дуже хвилююсь. Але створюючи тортик, заспокоююся та релаксую. Мені ніколи не було легко, але я знаю, що можу зі всім справитися. Якщо ти бачиш ціль і хочеш йти до неї, то адаптовуєшся до всього, - каже Надія Кирилів.

Працювати, пристосовуючись до графіка відключень електроенергії, непросто. Тому Надія старається зробити максимум, коли є світло, й розподілити свій час так, щоб не підвести замовників й виконати роботу вчасно. Рятує в такій ситуації генератор.

Ми з чоловіком ще влітку придбали генератор, але використовуємо його лише в крайніх випадках, адже це дороге задоволення. Якщо мені потрібно увімкнути планетарний міксер чи блендер, то підключаємо до генератора лише ці присторої. Користуюсь ним 15-20 хвилин тоді, коли, до прикладу, потрібно терміново здати торт, а я ще не встигла чогось доробити, - говорить жінка. 

Як каже Надія Кирилів, замовлень у час війни в неї побільшало. Тому під час блекаутів доводилось працювати навіть при свічках. Ціни на солодощі наразі не змінилися. 

Була 5 ранку, а торт потрібно було здати на 8:00. Світла не було, на вулиці темрява, а чоловіка так раненько будити не хотілось, щоб він включив генератор. І я при свічках, з дуже слабеньким ліхтариком вирівнювала тортик. Не бачила практично нічого, та він вийшов дуже гарним, і замовниця була задоволена роботою, - пригадує кондитерка.

Надія Кирилів дякує захисникам і захисницям, завдяки яким може займатися улюбленою справою. Жінка донатить на ЗСУ та випікає смаколики нашим військовим. Нещодавно передала волонтерам кекси, які вони днями повезуть разом з іншою гуманітарною військовим у Бахмут. 

Читайте також: Стрижуть при ліхтарях і не здаються: як тернопільські перукарні і барбершопи працюють в умовах блекауту.

Труднощі роблять нас сильнішими

Тернополянка Аліна Ярмакова вже понад два роки виготовляє на замовлення торти та різноманітні десерти. Справлятись з усіма завданнями в умовах відключення світла жінці допомагає самодисципліна та чітке планування процесів. 

Після першого експрес-приготування торта за 3 години я зрозуміла, що ще не знаю всіх своїх талантів. Поки не спробуєш - завжди страшно, але це швидко минуло. Допомагає поділ процесів на ті, які можна виконати без світла і чергу процесів, які залежать від електроенергії, - розповідає кондитерка.

 

Як переконалася жінка, труднощі роблять нас сильнішими і професійнішими. Через вимкнення світла іноді трапляються й екстремальні ситуації, але завжди вдається знайти вихід. 

Нещодавно вимкнули світло і я почала прикрашати торт вже при ліхтариках. І раптом розрядився ліхтарик, а я кажу: «О, знову вимкнули світло!», хоча його ще й не вмикали. Людина пристосовується до всього, - каже кондитерка.

Більшість замовників Аліни Ярмакової завчасно бронюють дати замовлення, саме тому вона вкрай рідко стикається з форс-мажорними ситуаціями, проте вони іноді теж трапляються. 

Якщо таки було термінове замовлення, то доводилося і в 00.00 починати готувати, і в 3.00 прокидатися. Якщо немає світла, а треба використовувати міксер, то замінюю його на ручний вінчик - звісно, це довше, але що ж робити. А коли, приміром, нема можливості увімкнути мікрохвильову піч, розтоплюю шоколад на “водяній бані”, - ділиться досвідом Аліна Ярмакова. 

Підіймати ціни на свої роботи найближчим часом кондитерка не планує. 

Читайте також: «Ми мусимо триматися»: як тернопільські кав’ярні працюють в умовах блекауту.

Фото надали Надія Кирилів та Аліна Ярмакова

Вибір читачів за тиждень

Відео