Євгенія Цебрій

Як себе вести, коли чуєте сирени: пояснення тернопільської влади (відео)

На початку - це довга сирена: 5 -10 хвилин, при завершенні - звучить лише один раз.

Тернополян просять серйозно поставитися до звуку сирен і сховатися в укриття, підвали та бомбосховища. Алгоритм дій, коли чуєте сирени, пояснив під час брифінгу 26 лютого міський голова Тернополя Сергій Надал. 

За його словами, протягом короткого часу може бути декілька сигналів про повітряну небезпеку. 

- Це пов'язано з тим, що як тільки не дай Боже злітає літак чи ракета з території Білорусі, нам  автоматично надають інформацію, і ми мусимо цю небезпеку оголошувати, - каже Сергій Надал. - Може бути таке, що це спрямоване не на Тернопіль, а на інше місто. Але ми не знаємо, куди ця ракета чи літак летить. Тому з метою безпеки ми змушені оголошувати тривогу. Сьогодні наші протиповітряні сили спрацювали дуже добре, відбили ці ракети, і вони не долетіли до Тернополя. Ракета була збита над Хмельницьким. Але в будь-якому випадку оголошення подається.

Як себе вести, коли звучить сирена? Спершу звучить сигнал, після нього йде повідомлення по радіо і телебаченню, а також по вуличному радіо. Сирени гудуть від 5 до 10 хвилин - це означає початок  повітряної тривоги. 

- Після цього ви вмикаєте радіо і телебачення, слухаєте інформацію, збираєте необхідні речі та спускаєтеся в найближче бомбосховище чи укриття, - каже Сергій Надал. - Після завершення повідомлення про відбій, включається сирена лише на один цикл, тобто лише один раз. Йде передача повідомлення по радіо і телебаченню протягом 10 хвилин про відбій повітряної тривоги.

Почувши звук сирени, деякі люди часом плутають чи це початок чи завершення, додає міський голова. І наголошує: на початку це довга сирена - 5 -10 хвилин. При завершенні - звучить лише один раз, для того, щоб усі просто звернули увагу. 

Нагадаємо, що після 21.00 у області діє “режим темноти”. Після 21.00 не можна вмикати світло, бо на це буде реагувати ворог.  Вмикати електроприлади і заряджати мобільні можна.

- Не треба нічого вмикати в розетки лише, коли оголошений сигнал тривоги. Тоді треба вимкнути всі прилади, які у вас працюють, бо це може бути небезпечно, - наголошує Сергій Надал. - Треба зробити так, щоб вікна були закриті. Також не можна вмикати реклам, вивісок, зовнішнього освітлення. Якщо таке буде, будемо змушені відрізати електропостачання.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео