Віра Олександрович

Як Тернопільщина святкувала із Ющенком, грамотами, букетами і молитвою (фото)

Вітання

Менш як годину тривало 3-тє засідання 2-ї сесії Тернопільської обласної ради сьогодні, 30 червня. Втім, нецікавим це зібрання не назвеш. Були там і високі гості, і пам’ятні моменти.

Нагадаємо, зібрати депутатів вирішили під час погоджувальної ради очільник найвищого представницького органу краю Михайло Головко разом із уповноваженими представниками фракцій. Вони напередодні навіть обговорили питання, заплановані на розгляд.

Розпочали урочисте засідання з молитви. Перед початком роботи сесії з вітальним словом і благословенням до присутніх звернувся архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ кир Василій Семенюк.

Після цього Михайло Головко з нагоди Дня медичного працівника вручив Віктору Твердохлібу почесну грамоту обласної ради. Кандидата медичних наук, доцента кафедри хірургії №1 із урологією та малоінвазивною хірургією ім. І. Ковальчука Тернопільського національного медичного університету ім. І. Горбачевського, головному експерту Тернопільщини зі спеціальності урологія відзначили за вагомий особистий внесок у розвиток системи охорони здоров’я, організацію і надання висококваліфікованої медичної допомоги населенню, впровадження нових методів діагностики і лікування та високий професіоналізм.

Традиційно «вітальна частина» завершилася поздоровленням іменинників із числа депутатів з днем народження. Серед щасливчиків опинилися Ірина Шумада і Олег Войцишин. Традиційну роботу депутатський корпус, як і планувалося, розпочав із розгляду звернення до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів і обласних рад України щодо встановлення історичної справедливості у питанні Незалежності України. Відповідно, ініціативу голови Тернопільської обласної ради підтримали 50 політиків. Зі змінами до обласного кошторису погодився 51 депутат. Натомість «за» питання про перейменування обласного Центру громадського здоров’я дали 54 голоси.

Як відреагують на це у Києві, наразі не відомо. Зрештою, так само досі немає інформації і про те, як керівництво держави відреагувало на попередні політичні звернення тернополян. Про це, до речі, зауважив представник фракції «За майбутнє» Василь Хомінець.

– Ми вже приймали звернення щодо повернення звання «Герой України» Роману Шухевичу і Степану Бандері, але у відповідь – тиша! – нагадує він. – Ми маємо знати про реакцію керівництва країни. Бо інакше, складається враження, що ми приймаємо такі рішення для «отримання балів» у місцевих виборців… 

Проте найцікавішим моментом цієї сесії, напевно, все-таки став візит 3-го Президента України Віктора Ющенка. Тим паче, він не забув привітати присутніх із перемогою української футбольної збірної над командою зі Швеції.

– Мої дорогі тернополяни! Для мене – велика честь бути на особливій для мене землі. Тернопіль – місто, яке я полюбив. Це – місто, у якому минули, напевно найкращі мої роки, – розпочав він свій виступ. – З нагоди низки державних свят, які відзначає наш народ влітку, хочу привітати кожного українця! 

Що цікаво, виступ тривав хвилин 20. Третій Президент України також наголосив на важливості відновленні історичної справедливості та окреслив справжні етапи становлення Незалежності нашої держави.

– Конституція Пилипа Орлика написана на 90 років раніше за польську, на 70 років раніше за американську, а ми сьогодні святкуємо 25 років Української Конституції, – говорить він. – Як так може відбуватися? Як може відбуватися, що держава, яка в ХХ-ХІ сторіччі була найбільшою в Європі, святкуватиме лише 30 років своєї незалежності? Наша сусідка Литва відзначає вже більш як тисячу років! У вас немає відчуття, що у нас «обрізають» століття, навіть тисячоліття історії?

Після цього Михайло Головко вручив Віктору Ющенку першу відзнаку Тернопільської обласної ради «За заслуги перед Тернопільщиною» ім. Ярослава Стецька.

– На мою думку, саме Віктор Андрійович як Президент найбільше зробив для відновлення історичної справедливості, – каже голова облради. – Саме Віктор Ющенко присвоїв звання Героїв України Роману Шухевичу і Степану Бандері. Ні до нього, ні після нього ніхто цього не зробив. За це вам, Вікторе Андрійовичу, велика вдячність. 

До речі, після цього депутати зробили спільне фото із високим гостем і продовжили урочистості біля пам’ятника Степану Бандері. Коли політики зберуться знову, Михайло Головко, пообіцяв оголосити незабаром.

Фото з трансляції сесійного засідання на сайті Тернопільської обласної ради 

Вибір читачів за тиждень

Відео