Оксана Бучко

Як тернополянам не стати жертвою інтернет-шахрайства

34434891_897938613726353_7906508443693875200_n

Інтернет-сайти переповнені пропозиціями з пошуку роботи. У таку «пастку» потрапляють тернополяни, які шукають роботу та перебувають у складних життєвих обставинах. Варто звернути увагу, що так звані роботодавці пропонують високу заробітну плату без особливих професійних вимог до роботи. Натомість, під час спілкування по телефону з шахраєм з мобільного номера телефону можуть зникнути гроші з рахунку.

Злочинці також пропонують людині аванс, натомість просять вказати особисті дані та інформацію про банківську картку ( пін-код, CVV-код, дівоче прізвище матері та термін дії картки). Також відомі випадки шахрайства під час купівлі та продажу товару через Інтернет, надходження смс-повідомлень про виграш призу або інформації про те, що банківська карта заблокована.

Аби себе захистити, варто знати наступні правила:

– у жодному разі не повідомляйте свої персональні дані та реквізити банківських рахунків, пін-коди, дівоче прізвище матері, термін дії картки та CVV код (на зворотній стороні картки);

– при продажі товару через Інтернет не повідомляйте зайвих особистих даних, лише номер картки, а надійніше отримати готівку на домашню адресу або поштове відділення;

– не перераховуйте кошти, поки не отримали замовлений товар;

– у разі втрати банківської картки потрібно зателефонувати на гарячу лінію банку або звернутися у відділення особисто;

– якщо ви стали жертвою шахрайських дій обов’язково зверніться до відділення поліції або зателефонуйте за номером 102.

Будь-яку правову консультацію можна отримати, звернувшись за номером телефону цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

За інформацією Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео