Оксана Бучко

Як тернополянам писати англійською?

essay

Англійська мова у письмі вимагає від автора викладу, зрозумілого для рідера. Тому для здачі письмової частини на міжнародних екзаменах, потрібно пам’ятати не лише про граматику, лексику та структуру, а й про аргументацію і повне розкриття завдань (task achievement).

Це допомогла зрозуміти глибше спікерка форуму для репетиторів тренер з іноземної мови Марина Йосипенко (українка за походження, жителька Чехії), яка готує до здачі міжнародних іспитів.

Есе повинне висвітлювати точки зору певного твердження. Якщо це буде «Smoking  is bad», ми стверджуємо цю ідею і даємо підтримку доказів, тобто пишемо, чому ми так думаємо, розповіла вона. Також може бути протилежна точка зору: «А що, якщо ні, якщо це добре». І завершуємо висновком. Якщо нема цих складових, це буде лише популістична промова. 

Аргументи у есе бувають сильними і слабкими

-The police said John comitted the murder. So, John comitted the murder.

-Поліція сказала, що Джон вчинив вбивство. Це слабкий аргумент, адже хто вірить словам, навіть якщо це поліцейські.

-The witness said John comitted the murder. So, John comitted the murder.

-Свідок сказав – це теж слабкий аргумент.

-Two independent witnesses said John comitted the murder. John’s fingerprints are on the murder weapon. John confessed to the crime. So, John comitted the murder.

-Два незалежні свідки сказали…Відбитки Джона були на зброї, якою вчинили вбивство. Джон зізнався у вибвстві. Тож Джон вчинив вбивство. Висновок очевидний.

Граматичні конструкції – в тему

За словами викладачки, ідеальних аргументів нема. Але вони мають містити хоча б два джерела, бути об’єктивними і допомагати зрозуміти, чому робиться певний висновок. Також вона наголошує, що граматичні конструкції на кшталт Subjunctive Mood - це чудово, але вживання їх повинне бути доречне та невимушене у читанні. Аргументи ж не повинні бути емоційними, як от сказати, що куріння – це stupid or for fools. Натомість сильні аргументи є логічними, практичними, універсально прийнятими.

Аргументами можуть бути приклади

Якщо ми говоримо про одяг на роботі, то можна навести приклади про досвід відомих компаній щодо дрескоду.

-Moreover, experience of such companies as Google and Microsoft has proven that effectiveness rate grows in direct ratio to how relaxed and comfortable people feel in the office.

-Більше того, досвід таких компаній як Google and Microsoft довели ефективність зростає у відношенні до того, наскільки комфортно відчувають себе люди в офісі.

Як тренувати своє письмо окрім написання текстів на різні теми та вивчення лінків і граматичних конструкцій, читайте у наступній публікації.

Про те, як підготуватись до письма на ЗНО – читайте на «Терені» ТУТ.

Про те, як загалом мотивувати себе ефективно готуватись до екзаменів, розповів на форумі канадієць тренер з англійської мови у підготовці до міжнародних екзаменів Tyler Scharf.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео