Як тернополянам самотужки виробити польську шенгенку - лікбез

shoping-visa-720x340

Головне – розробити чіткий план і його дотримуватись. Тоді зекономите час, власні гроші, і візу отримаєте.

Зібрати необхідні для отримання візи документи самотужки нереально – так вважає чимало тернополян. Тому здебільшого вважають за краще робити це через посередників. Журналіст «20 хвилин» на власному досвіді та досвіді подруги переконалась: зробити це самому можна легко та швидко.

В основному українці роблять польську шенгенку двох типів: шопінгову, так звану на закупи, і туристичну. Із першою менше клопотів при зборі документів. Зате друга зекономить вам купу часу згодом, бо не доведеться виготовляти рахунок-фактуру при поїздках у Польщу. Крім того, не секрет, що чимало українців використовують польські візи як транзитні дорогою до інших країн, тож бігати по польських магазинах не завжди є можливість.

Для туризму чи на закупи

Ми із подругою будемо подавати документи на візи паралельно: я – на журналістську (за переліком документів вона схожа на шопінгову) візу, коліжанка – на туристичну.

Моя подруга Галина Кравчук подає документи на візу вже не вперше. Влітку вона виготовляла одноразову туристичну – теж до Польщі. Тепер подаватиме документи на дворічну – візовий центр дає таку можливість.

– Єдине, що відлякує людей від візи цього типу, - необхідність розписати по днях план подорожі. Однак насправді це нескладно, просто вимагає трохи часу, – каже Галина.

Та про все за порядком.

Отож перший крок – оплата сервісного збору в розмірі 19 євро. Ми оплачували його наприкінці серпня. За тодішнім курсом валют обидві заплатили по 530 грн. Після оплати нам дали чеки, на яких вказано код. За ним треба зареєструватися на подачу візи.

І тут зазвичай чути нарікання. Мовляв, дотелефонуватися за вказаними номерами майже неможливо. Все можливо! Ділимось досвідом. Я телефонувала на вказаний номер у понеділок вранці. О 8.00 прокинулась і взялась за телефон – додзвонилась з першого разу і відразу ж записалась на подачу документів.

Подруга зробила по-іншому – телефонувала після 21.00. Трішки повисіла на телефоні, але теж записалась із першого разу. Не все так погано. Головне - вгадати час.

Документи збираємо за списком

Далі починаємо працювати над папкою усіх потрібних нам документів для отримання  візи.

– Краще все робити за списком, – радить Галина Кравчук. – І викреслювати те, що вже маєш на руках. Тоді нічого не забудеш і матимеш перед очима реальну картину. Документи можна зібрати за день. Головне – поставити це собі за мету. Перелік усього, що необхідно, є на сайті візового центру. Зрештою, якщо є питання, можна зателефонувати чи надіслати листа електронкою. За кілька годин зазвичай приходить відповідь.

Нам потрібна довідка з роботи про отримані доходи за останні півроку за місяцями, із  вказанням, що робоче місце за нами зберігається під час поїздки за кордон.

Далі беремо виписку про рух коштів за своєю банківською карткою. У деяких банках ця послуга безкоштовна, у деяких – платна.

У візовому центрі приймають навіть виписку у вигляді чеків із терміналу, головне - аби була печатка відділення та підпис керуючого.

Далі йдемо робити фото. Чітко кажемо, що воно - на візу.

Досвідчені фотографи дівчатам та жінкам підкажуть, що треба прибрати волосся з чола та за вуха. Якщо не скажуть – майте це на увазі, щоб потім не довелося переробляти у день подачі документів.

Робимо ксерокопії усіх заповнених сторінок внутрішнього та закордонного паспортів. Якщо закордонний ще чистий, ксерите лише сторінку, де є ваша персональна інформація. Якщо за кордоном уже були – копіюєте всі візи і штампи про в'їзди-виїзди.

Страховку робите, де забажаєте, і яку хочете. Головне, аби вона відповідала вимогам візового центру: зона покриття – Європа, Шенген або весь світ, сума покриття на особу – 30 000 €, сума франшизи не повинна перевищувати 100 € (це вимога для Тернополя та області).

Я робила візу на рік, щоб потім щоразу не ходити за новим документом. До візового центру несемо ксерокопію страховки і копію чека про її оплату. Оригінал візьміть також – його вам повернуть, але показати маєте.

Після цього бронюємо житло. Найлегше – через сайт booking.com.

Якщо подаєте документи на шопінгову візу, вам вистачить лише бронювання. Якщо на туристичну – мусите оплатити. У будь-якому випадку одразу ж після бронювання й оплати напишіть у хостел, аби вам надіслали підтвердження зі всіма реквізитами закладу, підписами та печатками. Вистачить відсканованого роздрукованого підтвердження.

Чому це варто робити одразу? Хостели не завжди відповідають оперативно. Тож у разі чого матимете кілька днів у запасі, щоб знайти інше житло, де відповідають оперативніше. Якщо ви подаєте на шопінгову візу, то на цьому збори документів завершені.

Якщо на туристичну, то на вас чекає креативний вечір, адже потрібно скласти детальний план подорожі. Однак це теж не надскладне завдання!

– Якщо ви будете подорожувати, то шукаєте якісь цікаві місцини і плануєте, в які дні ви їх відвідаєте. Ось це і треба прописати у щоденному плані. Робите табличку на дві колонки: у першій пишете дати і години, у другій - що в цей час будете відвідувати, – радить тернополянка Галина Кравчук. - Туди ж варто вписувати і переїзди та сніданки, обіди, вечері, час поселення в готель чи хостел та виїзд із нього. Якщо ви збираєтесь подорожувати автобусом, і в плані це вказано, то до візового центру потрібно буде надати і копії квитків на вказані рейси. На квитках мають бути вказані ваше ім'я та прізвище латинкою, як у закордонному паспорті. 

Результат: на подачу документів я записалась 1 вересня, подала їх 16-го, візу отримала 23-го. Подруга на подачу записалась 3 вересня, подала документи 19-го, паспорт забрала 26-го числа. Насправді виробити візу можна і швидше, просто у вересні на візи подають документи доволі багато людей.

Поради 

  1. Оплачувати за консультпослуги краще не з самого ранку, коли в черзі стоїть багато людей, а після обіду. Так, доведеться відпроситися з роботи, але на годину-півтори, а не на півдня.
  2. Телефонувати щодо запису на подачу документів краще о 8.00 або після 21.00 – тоді менше людей займаються тим же: усі або ще їдуть на роботу, або їм уже не до думок про візи.
  3. Записуватись на подачу документів у візовий центр теж краще на ранок. Тоді у вас буде можливість протягом дня донести чи переробити документи, якщо щось буде не так.
  4. Щойно забронюєте чи оплатите хостел або готель, одразу ж пишіть лист адміністрації, аби надіслали вам підтвердження. Іноді такі листи розглядають до двох днів, тож не витрачайте даремно час. Зауваження: якщо ви хочете схитрувати і бронюєте хостел лише заради подачі на візу, то не забудьте потім скасувати бронювання! Слава про українців, які бронюють, а потім не приїжджають, вже йде попереду нас. Цінуйте і поважайте чужу довіру і бізнес!
  5. До вас можуть зателефонувати із консульства і перепитати місце роботи, причину поїздки і маршрут, тому не розгубіться!
  6. Якщо все ж подати документи не вийшло, йдіть до візового центру та пишіть заяву про повернення оплачених 19 євро. А тим часом не витрачайте час, оплачуйте за консультпослуги та записуйтесь на чергу знову.
  7. Минулого разу подавала документи на візу о 8.30 ранку, й оплатити за візовий збір у гривнях не вдалося. Оплату до 9.00 приймали лише в євро, адже Нацбанк ще не встановив курс. Тож якщо подаєтесь рано-вранці і вам дорогий час, несіть таки в євро, бо доведеться чекати. А в інших банках вранці валюту теж не купите – вони чекають на вказівку від НБУ.
  8. Якщо будете їхати за кордон власним авто, то при подачі на туристичну візу слід надати копію водійського посвідчення і техпаспорта на авто, яким будете їхати.

У скільки обійшлася віза:

Збір за консультаційні послуги – 530 грн.

Візовий збір – 35 євро=1138,83 грн (у цю суму входить 20 грн комісії)

Фото – 35 грн

Страховка – 100-270 грн (залежно від терміну, упродовж якого вона діє)

Виписка з банку про рух коштів – 0-50 грн (залежно від банку)

Ксерокопії документів – 10-15 грн.

Вибір читачів за тиждень

Відео