Оксана Бучко

Як тернополянам відстояти свої права перед виробниками?

5b2282ac5dfc6366790058

Відносини між споживачами товарів, робіт і послуг та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг регулюються Законом України «Про захист прав споживачів». Їх можна врегулювати в досудовому порядку, також в відповідних ситуаціях звернутись можна до суду. Як діяти тернополянам, споживацькі права яких порушили, нагадують у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області.

Споживач має право:

- на захист своїх прав державою;

- на належну якість продукції;

- на необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про продукцію, її кількість, якість, асортимент, а також про її виробника;

- на відшкодування шкоди, завданих дефектною чи фальсифікованою продукцією або продукцією неналежної якості, а також майнової та моральної шкоди, заподіяної небезпечною для життя та здоров’я людей продукцією у випадках, передбачених законодавством;

- на звернення до суду та інших уповноважених органів державної влади за захистом порушених прав.

Під час продажу товару продавець зобов’язаний видати споживачеві розрахунковий документ купівлі-продажу товару, який засвідчує факт купівлі із зазначенням вартості та дати продажу. Лише наявність товарного чеку про придбання товару (послуги) є підставою для врегулювання спірних питань у правовому полі.

Врегулювати спір можна і в досудовому порядку. Для цього потрібно звернутися до продавця/надавача послуги з письмовою вимогою замінити товар або повернути кошти. У разі відмови - звернутися письмово до відділів по захисту прав споживачів у місцевих державних адміністраціях, виконавчих органів місцевих рад або територіальних органів Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів.

Також спір можна врегулювати у судовому порядку. Позов про захист прав споживачів подається до суду: за місцем проживання споживача, або за місцем заподіяння шкоди, або за місцем виконання договору. Важливим є те, що згідно зі ст. 22 ЗУ «Про захист прав споживачів», споживачі звільняються від сплати судового збору за позовом, що пов’язані з порушенням їхні прав.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України.

Інформацію надана Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео