Орест Сарматський

Як удвічі більше заробляти на молоці й не платити податків? (Агроновини)

2401 (Copy)

Об’єднання селян-власників корів з села Городище (Вінницька область) займається виробництвом молочних продуктів за традиційними методами. 

Сир тут варять в печі, а сметану готують без сепаратора. Створення такого невеликого кооперативу допомагає місцевим жителям заробляти на молоці вдвічі більше, ніж якби вони просто здавали сирий продукт закупівельникам.

Крім сметани та сиру, об’єднання селян виготовляє бринзу. Виробництво облаштували у приміщенні колишньої сільської амбулаторії. Будівля була достатньо обшарпаною, тому учасники кооперативу власноруч зробили ремонт. Тут є холодильна камера, кілька холодильників, чотири печі.

Наразі жителі Городища заробляють на молоці у півтора-два рази більше, ніж до об’єднання. Тоді заготівельникам здавали молоко за ціною 6-7 гривень за літр і утримувати корів було не вигідно. Тепер кожен з учасників кооперативу заробляє не менше 10 тис. гривень на місяць.

За тиждень об’єднання виготовляє близько 100 кілограмів сметани та 200 кілограмів сиру. Кошти між власниками корів розподіляють після покриття витрат на світло, дрова та поточний ремонт.

Продукція кооперативу достатньо популярна. А сир з печі має особливий смак.

- Це дуже важливо. Сир з печі дуже гарно пахне, він там правильно готується. На газовій плиті чи іншим способом так смачно не виходить, – розповідає учасниця об’єднання Надія Тиворська.

Селяни не платять податки від заробітків з підприємницької діяльності, адже дохід членів кооперативу не перевищує 50 мінімальних заробітних плат.

Скільки можна заробити на вирощуванні моркви?

Вирощувати овочі борщового набору в Україні наразі досить вигідно, розповідає Вадим Кричковський, власник компанії “Органік-Д” (Вінницька область). 

Наприклад, у листопаді ціни на червоний буряк були найвищими за останні п’ять років. За словами підприємця, рентабельність вирощування моркви зараз становить 70%.

2402 (Copy)
2402 (Copy)

Оптова ціна на моркву наразі коливається від 5 до 6 гривень за кілограм. Цього року компанія Вадима Кричковського вирощувала моркву на площі 30 гектарів. Безпосередні витрати на вирощування склали 230 тис. гривень. Заробило господарство після продажу врожаю 470 тис. гривень. Якщо вирахувати витрати на зберігання та оплату праці робітників підприємства, рентабельність моркви сягає 70%, пише AgroTimes.

Утім при вирощуванні овочів варто врахувати важливий момент: щоб мати хороший урожай та вирощувати продукцію привабливого товарного вигляду, варто інвестувати в системи зрошування та місця для зберігання. 

Також ринок овочів відносно нестабільний, тому, щоб отримати об’єктивну картину, варто розраховувати витрати та прибутковість на періоди по 4 роки.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео