Олена Чепіль

Як вижити у місті без опалення взимку: поради експертів

Намет та спальні мішки, одяг і шкарпетки з вовни - це те, що найперше потрібно мати, аби пережити холод у разі відключення енергоносіїв взимку

Через ракетні обстріли багато газопроводів, ліній електропередач та підстанцій в Україні зруйновано, інші росія продовжує системно знищувати. Цьогорічна зима може стати найскладнішою за усі роки незалежності. Тому влада закликає належно підготуватися до зникнення опалення, електрики чи газу. 

Як зігрітися у місті під час настання холодів, розповіли експерти  під час вебінару «Навички виживання у місті взимку». Зокрема, це доктор медичних наук з Німеччини, лікар-анестезіолог та терапевт Карстен Гольтерманн та експерт  у питаннях виживання в диких умовах, полювання, використання вогнепальної зброї та самозахисту Ґреґ K.

Допоможуть солодкі напої та обійми

Для того, аби підвищити внутрішню температуру тіла, людині необхідна глюкоза. Охолоджена пляшка безалкогольного напою з високим вмістом цукру значно більше вплине на процес зігрівання, ніж такий самий об’єм гарячого чаю чи кави. Зігрітись допоможе також і гаряча страва. Проте температура їжі чи напоїв має не лише психологічну дію, але важливу користь. Також потрібно уникати алкоголю! 

Вдома варто тримати вовняні ковдри та спальні мішки для кожної людини. Також беріть їх із собою у машину, якщо їдете далеко. Експерти радять гріти одне одного власним тілом: обійматися чи спати декільком під однією ковдрою. Якщо у вас є намет, то можна розкласти його просто у кімнаті і грітися всередині в спальних мішках чи під теплими ковдрами. 

Одяг - з вовни та штучного волокна 

Важливим у морози є одяг. Він повинен бути з вовни або штучного волокна, призначений для швидкого висихання. Потрібно уникати котону. Також можна одягати водонепроникні куртки або пончо, щоб залишатися сухими, але вони також повинні пропускати повітря, щоб волога під ними не накопичувалася. 

Одяг має бути широким, щоб між ним і тілом залишався простір, в якому створюється шар тепла. При дуже низьких температурах варто одягати кілька шарів одягу, замість одного товстого. На ноги слід одягти кілька пар шкарпеток натуральної якості. Взуття має бути вільним з утепленими устілками, - радить Карстен Гольтерманн.

Як правильно одягатися в мороз

Одяг повинен залишатися сухим для того, щоб бути в теплі. Необхідно уникати того, щоб речі ставали мокрими від поту. Це потрібно контролювати, знімаючи шари одягу. 

Найчастіше обмороженню піддаються руки й ноги, тому їх потрібно тримати у теплі, наголошують експерти. І додають: найбільше втрачається тепла через неприкриті ділянки тіла: зап’ястя, шию, обличчя. Тому намагайтеся закрити їх одягом максимально.

Як діяти в надзвичайних ситуаціях

  • На випадок надзвичайної ситуації зберігайте додаткову їжу, яку не потрібно готувати і якої вистачить на кілька тижнів. Це також дуже важливо у випадку ядерної атаки, щоб мати можливість залишатися в укритті, чекаючи, поки рівень радіації зменшиться.
  • Якщо ви опинилися в автомобілі під час снігової бурі, залишайтеся в машині та запускайте обігрів, але переконайтеся, що вихлопна труба не забита снігом.
  • Якщо немає будівель і ви перебуваєте в лісовій місцевості, ви можете сховатися біля великих ялин або смерек.
  • Сніг є хорошою теплоізоляцією, з нього можна зробити укриття.
  • Не можна їсти сніг, не розтопивши його перед цим.
  • Ви можете використовувати сніг, щоб помити різні частини свого тіла.
  • Якщо немає води, ви можете почистити свій одяг, повісивши його на сонці або над димом від вогню

Як правильно очистити воду

Кип’ятіння – найкращий спосіб знищення всіх мікроорганізмів. 

Щодо води з дощу або снігу, то вона не потребує очищення, але її потрібно уникати, якщо є ядерна надзвичайна ситуація або застосування хімічної зброї, - зазначає Ґреґ К.

Найкращий спосіб очищення води, якщо немає можливості кип'ятити воду, - фільтри та хімікати. Але фільтри не знешкоджують віруси, а лише бактерії і паразитів. Також фільтри можуть пошкодитися від замерзання, тому необхідно зберігати їх у теплому місці. Щодо хімікатів, то це зазвичай похідні хлору чи йоду. Хлор діє краще, адже він може вбити паразитів за певну кількість часу, йод вбиває тільки бактерії та віруси.

Для очищення води можна використовувати 2% йодну настойку - 5 крапель на літр, якщо вода прозора і тепла. Якщо вода холодна або каламутна - 10 крапель. Потрібно дати постояти принаймні 30 хвилин: чим довше вода настоюється, тим краще діє настоянка йоду. Можна використовувати 6–8% гіпохлорит натрію або побутовий відбілювач без ароматизаторів чи добавок. Потрібно додати 2 краплі на літр й залишити мінімум на 30 хвилин (але не довше 4 годин), щоб знищити паразитів. Крім цього, можна придбати таблетки йоду або діоксид хлору. 

Як очистити воду в домашніх умовах

Як допомогти під час обмороження

Якщо все-таки уникнути обмороження не вдалося, то варто дотримуватися правил й швидко надати допомогу потерпілому. 

Призвести до серцевої аритмії та зупинки серця може агресивне зігрівання або необережне поводження в лікуванні постраждалого.  Тому тактика ведення постраждалого з гіпотермією визначається стадією гіпотермії. Гіпотермія - це температура тіла 35 °C або нижче, - каже Карстен Гольтерманн.

  • При легкій гіпотермії (температура тіла 32–35 °C) необхідно забезпечити захист від вітру, зняти весь мокрий одяг та замінити сухим.  Для енергії потрібно дати їжу та напої з високим вмістом цукру. Також при першій стадії гіпотермії необхідно продовжувати рухатися.
  • При помірній гіпотермії (температура тіла 28–32 °C) постраждалий холодний, але не тремтить. Ми повинні підняти його температуру, але обережно. Необхідно вкрити пацієнта нагрітою ковдрою; грілки під пахви та у пахових ділянках використовуйте обережно (ризик опіків); 
  • Коли у потерпілого гіпотермія 3-го ступеня (температура тіла 24–28 °C) і він втратив свідомість, потрібно тримати дихальні шляхи відкритими, намагатися запобігти подальшій втраті тепла. Також треба організувати термінову евакуацію, якщо це можливо. Потрібно розігрівати потерпілого будь-яким способом, але уникати застосування прямого гарячого тепла. Не використовуйте гарячу воду, гарячі грілки або нагрівальні лампи чи випромінювачі безпосередньо, для того щоб зігріти людину. Також можна розпочати масаж серця й продовжувати доти, доки пацієнта не зігріють або не доставлять до лікарні. 

Що НЕ можна робити

НЕ дозволяйте розмороженій тканині знову замерзнути. Чим частіше замерзає та відмерзає тканина, тим глибше пошкодження.

НЕ тріть і не масажуйте обморожені тканини. Розтирання обмороженої тканини призведе до більшого пошкодження вже і так пошкодженої тканини.

НЕ використовуйте нагрівальні лампи, нагрівальні пакети або вогонь для лікування обмороження. Люди з обмороженням “задубілі” і не відчувають обморожених тканин. Тому є значна небезпека опіків! 

Читайте також: Шкарпетки з підігрівом та електроковдри: 10 ґаджетів, які зігріють у холод.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео