Ростислав Фук

Як визначають ліміти споживання електроенергії для різних областей: пояснення «Укренерго»

Енергетики спрощено пояснили розподіл електроенергії на прикладі величезного пирога

До «Укренерго» за останні кілька тижнів надійшли десятки звернень з вимогою пояснити, як визначаються об’єми електроенергії та ліміти, які отримує кожна область.

Звертаються до нас через те, що наші колеги з обленерго почали спрощено повідомляти, ніби НЕК «Укренерго» самостійно відповідає за визначення обмежень для кожної області, - кажуть у пресслужбі відомства.  

Як це працює

Оскільки через серйозні пошкодження енергосистеми ракетними і дроновими атаками росіян електроенергії не вистачає, «Укренерго» як оператор системи розраховує доступні ліміти. При цьому враховується, скільки блоків електростанцій можуть виробляти, стан мережі, попередній рівень споживання в цей період і низка інших параметрів.

Які принципи визначення лімітів

Головний принцип існування енергомережі: скільки електроенергії вироблено, стільки ж має бути в цей момент спожито. Дисбаланс у кілька відсотків призводить до аварій в системі.

Енергетики спрощено пояснили розподіл електроенергії на прикладі величезного пирога:

Уявіть компанію дорослих, яка постійно замовляла на обід пиріг. Умова була - кожен свій шматок зʼїдає без залишку. Всі завжди були ситі. І довгий час ситуація виглядала так:

  • Василь (40 років, зріст 190 см, вага 100 кг, заробляє фізичною працею) - замовляв шматок, що складав 40% пирога;
  • Марія (20 років, зріст 170 см, вага 65 кг) - замовляла 20% пирога;
  • Михайло і Тетяна - традиційно зʼїдали по 15%;
  • І найменший учасник обіду – Андрій – завжди був задоволеним шматком в 10%.

Зазвичай господиня випікала для них пиріг вагою 1 кг. Але обставини змінилися і продуктів стало вистачати лише на 0,5 кг. Тож шматки усіх гостей зменшаться на 50% від замовлених, хоча у їх долі від цілого пирога це будуть все ті ж 40%, 20%,15% і 10%.

Василь з прикладу - це низка регіонів, де багато важливих промислових підприємств та більша густота населення (живе більше людей), відповідно, там обсяг споживання буде більшим.

Зменшення або збільшення лімітів для кожної області залежить виключно від розмірів пирога - загального обсягу електроенергії, який здатні виробити українські електростанції після 13 ракетних атак та 15 атак дронами. І збільшити чиюсь частку у розподілі лімітів можна тільки одним шляхом - зменшивши частку когось іншого.

Як визначається розподіл електроенергії

Для розрахунку граничних обсягів споживання електроенергії кожне обленерго подає в «Укренерго» загальний прогноз споживання по своїй області, який має враховувати міграційні процеси, релокацію підприємств, фактичні зміни в загальному рівні й структурі споживання та середньомісячні температури по регіону. «Укренерго», своєю чергою, розраховує у відсотках питому вагу кожної області в загальному обсязі споживання.

Отримані відсотки «Укренерго» надає на розгляд Міністерства енергетики, воно їх аналізує та погоджує або, при виявленні суттєвих відхилень, надає пропозиції до коригувань. Так, у січні після перевірки показників було виявлено, що деякі обленерго у своїх прогнозах враховували значно нижчі температури, ніж є в цьому сезоні, таким чином намагаючись збільшити свою частку (ліміти) у загальному обсязі споживання. Міненерго зауважило, що такі розрахунки не відповідають дійсності. Після перерахунку з оновленими даними температури ліміти були збільшені, але не на 30-50%, як пропонували обленерго, а на 3% - саме такою, за розрахунками міністерства, є тенденція до зростання споживання. Такий розподіл, з урахуванням актуальних даних, на сьогодні є найбільш коректним.

Після отримання доведених лімітів обленерго розподіляють наявний обсяг електроенергії наступним чином: насамперед заживлюється критична інфраструктура (водоканали, теплопостачання, лікарні, оборонні підприємства). Список об’єктів критичної інфраструктури визначають місцеві військові адміністрації.

Ми розуміємо, що тривале життя в умовах лімітів виснажливе. Але важливо пам’ятати про реальні причини обмежень - це систематичні ракетні і дронові атаки росіян протягом 4 місяців і завдані ними руйнування. Енергетики усувають їх 24/7 і саме тому наша енергосистема, попри пошкодження, залишається об’єднаною, - кажуть в «Укренерго».

Читайте також: З’явився графік відключення світла на Тернопільщині з 6 по 12 лютого

Фото з відкритих джерел та «Укренерго»

Вибір читачів за тиждень

Відео