Як зацікавити дитину читати? Поради фахівців

Новини компаній

Молоде покоління практично повністю втратило інтерес до літератури. Вкрай дивно, як у десятиліття найбільшої популярності кіновсесвіту Марвел діти абсолютно не цікавляться першоджерелами, на яких і були створені ці фільми. Проте зацікавити дитину до читання можна незалежно від її віку, головне тут купити книгу з правильним змістом. Фахівці в галузі психології та педагогіки говорять про те, що тотальна відмова від читання є недоопрацюванням у сфері виховання, адже, по суті, кожна дитина допитлива, і прищепити їй любов до читання можна, ґрунтуючись на її інтересах.

Як вибрати літературу

Головна помилка батьків у тому, що вони намагаються нав'язати свою думку дитині, що автоматично викликає відторгнення з її боку. Далеко не кожному цікаві книги або казки минулого століття, на яких виросло старше покоління. Інтереси дітей змінюються, як і вподобання в літературі, і це цілком нормально. Щоб заманити дитину молодшого віку, батьки часто вдаються до деяких хитрощів:

  • дарують книжки як подарунок на свята;
  • купують літературу, пов'язану зі шкільною програмою;
  • шукають ілюстровані видання або набори книжок з відомими головними героями.

Насправді для купівлі художньої літератури не потрібні приводи. До того ж наскільки ви впевнені в тому, що саме такого подарунка очікує ваш малюк?

Психологи та педагоги сходяться на єдиній думці - головне знайти правильну і цікаву для дитини літературу, тим паче, що більшість видань випускають її у величезних кількостях і розмаїтті. Не варто особливо сподіватися, що ваші з дитиною вподобання в літературі збігатимуться, краще знайти саме те чтиво, яке скоріш за все буде дійсно сприйнято як чудовий подарунок.

Використовуйте невеликі хитрощі

У дітей вкрай розвинений так званий «зграйний інстинкт», який вносить масовість і тренди в будь-яку вікову групу. Ще кілька років тому всі були масовими фанатами мультсеріалу Гравіті Фолз, і видавництва оперативно випустили переклад їхніх щоденників, з ілюстраціями та наліпками. Мінімальна кількість тексту, ребуси, головоломки та улюблені персонажі - перший крок до захопливого світу книжок.

Сьогодні тенденція і популярність цього мультсеріалу зникла, а її місце зайняли інтерактивні ігри. Майнкрафт і Роблокс стали прихистком дітей молодшого віку, а в асортименті Retromagaz з'явилися книжки, мануали та навчальна література, яка допоможе дитині розвинутися в улюбленій грі. Для підлітків нормою залишилося читання коміксів або Манхви (на їхній основі знімають Дораму - популярний серед підлітків напрям корейських серіалів).

Якщо не знаєте з чого почати, обирайте комікси, ґрунтуючись на основних захопленнях дитини. Художня література та енциклопедії для дітей також не будуть зайвими, хоча інтерес до них швидко в'яне, проте це маленький крок дитини до початку читання серйознішої та захопливішої літератури.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео