Як жителям Тернопілля не отруїтися грибами: найважливіші правила

4

Багато жителів Тернопільщини споживають гриби, частіше їх використовують у консервованому вигляді або як приправу до страв.

Але варто пам'ятати, що хітин, який входить до їх складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому їх називають «важкою» їжею. Також гриби – продукт, яким можна серйозно отруїтися. Тому аби убезпечити себе від шкоди для здоров'я та уміти надати першу допомогу при отруєнні грибами, варто запам'ятати наступні пункти, пише Центр громадського здоров'я України.

* Краще споживати штучно вирощені гриби, які підлягають контролю і продаються в торговельній мережі, аніж дикорослі.

* НЕ купуйте даний продукт на стихійних ринках.

* Уважно оглядати гриб, особливу увагу звертаючи на колір капелюшка, ніжки та губки.

* Якщо ви збираєте гриби, то обирайте добре відомі вам, а за найменшого сумніву викиньте гриб і не залишайте його поряд з іншими.

* НЕ беріть надто молоді чи старі гриби, адже їх легко переплутати з отруйними.

* Займаючись збиранням НЕ кладіть у кошик гриби, що ростуть біля трас, промислових виробництв чи забруднених територій, оскільки вони вбирають в себе важкі метали та інші отруйні речовини.

* НЕ збирайте гриби в посушливу погоду, бо у цей час вони пересихають і віддаючи воду збільшують концентрацію токсинів.

* НЕ їжте сирі гриби.

* Вдома ретельно перевірте їх і сумнівні викидайте.

* Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

* Варіть гриби НЕ менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.

* Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше як добу.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео