Олена Чепіль

Яка ситуація з гепатитом А на Тернопільщині 

Скільки людей захворіло та як вберегтися від недуги, розповів лікар-епідеміолог

Ситуація з гепатитом А на Тернопільщині контрольована. Наразі захворювання виявлено в однієї жительки. Загалом від початку року в області лабораторно підтверджено вірусний гепатит А у чотирьох людей. Про це повідомив Терену лікар-епідеміолог обласного центру контролю і профілактики хвороб Володимир Паничев. 

Вірусний гепатит не є екзотом навіть для Тернопільщини. Його реєструють постійно у всі роки, тому хвилюватися не варто. Хочу підкреслити, що підтверджений нещодавно випадок ніяк не стосується Вінниччини, - зазначає він.

Нагадаємо, що спалах гепатиту А зафіксували на Вінниччині.

За словами епідеміолога, гепатитом А хворіють як у легкій, так і у важкій формі. Проте здебільшого перебіг захворювання характеризується хорошим прогнозом.

Більшість випадків цієї недуги протікає в легких безжовтяничних формах та не має ніяких наслідків. Людина після перенесеного гепатиту А не є вірусоносієм, - зазначає Володимир Паничев. 

Найпоширенішими ознаками гепатиту А є нудота, підвищена температура, слабкість, відсутність апетиту, неприємні відчуття в животі, болі в суглобах, пожовтіння шкіри і білків очей тощо. При будь-якому з цих симптомів потрібно одразу звернутися до сімейного лікаря. Самостійно ставити діагнози не варто, а тим паче не займатися самолікуванням. 

Ризик інфікуватися мають усі люди. Заразитись можна через продукти чи воду, які забруднені фекаліями інфікованої людини. Також вірус передається фекально-оральним шляхом через брудні руки, або ж через тісний фізичний контакт з людиною, що заражена. 

Не їжте термічно не оброблену їжу, перевіряйте воду, яку споживаєте, а також приділяйте значну увагу особистій гігієні, - радить Володимир Паничев.

Вберегтися від гепатиту А допоможе вакцинація, яка не є в обов'язковому переліку щеплень, а рекомендована. Щоб зупинити спалах, достатньо одноразового щеплення. За словами Володимира Паничева, вакцину можна придбати в аптеках. Препарат є як для дітей, так і для дорослих.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео