Віра Олександрович

Якість та економія: кабелі і світильники замінять на 24-х вулицях Тернополя (фото)

22

Другий етап модернізації вуличного освітлення, що відбувається завдяки реалізації проєкту «Світло без ртуті», стартував у Тернополі. Про цей важливий крок на сайті міської ради повідомили вчора, 8 липня. 

Нагадаємо, перший етап амбітного проєкту під назвою «Світло без ртуті» завершився у кінці квітня. Тоді на вулиці Бережанській зняли останню ртутну лампу. Йдеться про спільну справу, яку реалізовують з ініціативи Тернопільської міської ради і за підтримки Північної екологічної фінансової корпорації (Nordic Environment Finance Corporation – NEFCO). Він має назву - «Реконструкція системи зовнішнього освітлення м. Тернопіль «Світло без ртуті»».

- За час реалізації першого етапу проєкту, який розпочався у Тернополі у вересні 2020 року, вдалося модернізувати вуличне освітлення на 47-ми вулицях міста, - каже міський голова Сергій Надал. – Тоді 1740 ртутних ламп замінили на сучасні світлодіодні світильники. Нагадаю, додатково встановили 51 нову опору освітлення і замінили 49,5 км самоутримуючих проводів. Окрім того, облаштували 3 шафи управління. 

За його словами, другий етап проєкту «Світло без ртуті» передбачає заміну кабелів і світильників на ще 24-х вулицях. Виконуватимуть ці роботи працівники КП «Тернопільміськсвітло».

- Працівники підрядної організації вже замінюють лінію кабелю на нову - СІПа, а старі світильники з ртутними лампочками - на сучасне енергоефективне LED-освітлення, - додає він. - Паралельно впорядковують кронштейни.

Довідка. Сучасні лампи мають набагато краще розсіювання світла, а також ресурс - від 50 000 годин роботи. У рік LED-світильник в середньому світить 3500 годин, а це - мінімум 14 років роботи. Щороку економія спожитої електроенергії складатиме більш як 500 тисяч кВт електроенергії або понад 2 млн грн.

Фото з сайту Тернопільської міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео