Орест Сарматський

Якщо не можете купити хліба, спечіть: кілька простих рецептів для тернополян

Корисні поради як спекти хліб і лаваш вдома.

У зв’язку з наступом Росії та блокуванням частини міст в Україні, можуть спостерігатись проблеми з постачанням продовольства. Більшість хлібокомбінатів не припинили роботу.

Утім, якщо у вас немає можливості придбати хліб, можете спекти його самі. Терен вибрав для вас кілька рецептів.

Ось що, скажімо, пропонує аграрний сайт SEEDS.

Хліб

Візьміть 800 грамів борошна, 50 грамів дріжджів (сухих, чи ні), 2 столові ложки олії, 1 чайну ложку цукру, 1 чайну ложку солі (можна більше – за смаком), 0,5 літра води.

Дріжджі, цукор та сіль розчиняємо у теплій воді, додаємо олію та просіяне борошно та вимішуємо протягом близько 10 хвилин. Залишаємо тісто підходити у теплому місці протягом 30 хвилин, посудину накриваємо рушником. Після цього розкладаємо тісто в форми, змащені олією чи жиром та залишаємо підходити ще протягом півгодини.

Випікати хліб варто протягом 40 хвилин при температурі 200 градусів.

Лаваш

Якщо випічка – це зовсім не ваше, спробуйте підсмажити лаваш. Для цього вам знадобиться близько трьох склянок борошна, склянка води, 1 – 2 столові ложки олії, чайна ложка сухих дріжджів, чайна ложка солі та 0,5 чайної ложки цукру.

Розчиняємо сіль, цукор та дріжджі у теплій воді. Додаємо олію та борошно. Вимішуємо та залишаємо підходити протягом години. Після цього потрібно розділити тісто на 10 частин, присипати борошном та розкатати в тонкі “млинці”.

Викладаємо млинці на добре розігріту сковороду та смажимо без олії з обох боків до утворення “рум’янцю”. Страва готова. Смачного!

Узагалі, запечений лаваш - це завжди чудово. Можна покласти туди будь-яке начинювання за смаком.

Наприклад, відомий кулінар Євген Клопотенко пропонує запекти лаваш із сиром, соковитим томатом, болгарським перцем і дрібкою чилі для пікантності. Дуже проста і смачна закуска на будь-який випадок життя.  

Отож, для цього потрібні: 2 шт квадратного лавашу, 250 г  твердого сиру, один помідор, один болгарський червоний перець, 1/3 частина перцю чилі, кріп,петрушка, сіль, чорний перець (за смаком).

Лаваш, запечений із сиром

Натріть на крупній тертці 250 г твердого сиру. Використовуйте сир з пікантним смаком, результат буде однозначно цікавіший. Відокремте зелень петрушки і кропу від стебел і дрібно порубіть ножем.

Відріжте одну третину перцю чилі, видаліть насіння і поріжте дрібними кубиками.

В ту ж миску, в яку натерли сир, натріть один великий томат. Зробіть це так, щоб шкірка залишилася у вас в руках, її ми використовувати не будемо.

Очистіть червоний болгарський перець і теж натріть на крупній тертці.

Додайте до начинки подрібнений перець чилі, зелень, посоліть і поперчіть, добре перемішайте.

Лаваш наріжте зручними смужками по ширині та викладіть на середину начинку. Акуратно загорніть начинку в лаваш.

Викладіть лаваш з начинкою на розігріту пательню гриль або на решітку гриля (якщо ви на природі) та смажте по 1-2 хвилини з кожного боку до розплавлення сиру. Готовий лаваш із сиром подавайте, посипавши подрібненою зеленню.

Готувати - це просто! 

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео