Віра Олександрович

Якщо Тернопіль потрапить у «червону» зону, люди без вакцинації не зможуть зайти навіть у магазин

Надал

Тернопіль - за крок до «червоної» зони карантинних обмежень. Оголосити цей рівень можуть уже найближчим часом. Відповідними будуть і наслідки, особливо – для невакцинованих.

Щоправда, громадський транспорт у такому разі зупиняти не планують, бо вже ввели обов'язкову вакцинацію як для водіїв, так і для контролерів, нагадав в прямому ефірі одного із місцевих радіо міський голова Сергій Надал.

Принагідно він нагадав, що в громаді з 1 листопада почали діяти додаткові карантинні обмеження. Тож від учора у Тернополі посилили контроль за дотриманням протиепідемічних заходів у громадському транспорті та сфері послуг.

- Перевірки проводять рейдові мобільні групи, до складу яких тепер входять фахівці обласного центру контролю і профілактики хвороб, - каже мер. – Тобто медики відразу можуть пояснити, в чому необхідність вакцинації та дотримання вимог індивідуального захисту. Показувати сертифікат про вакцинацію при вході в тролейбус чи автобус ніхто не вимагає.

Так, лише вчора, 2 листопада, дві посилені групи контролю протягом дня перевірили 111 автобусів і тролейбусів. Насамперед йшлося про дотримання маскового режиму, у другу чергу - про оплату за проїзд.

- У трьох автобусах виявили по одному безквитковому пасажиру, - уточнює міський голова. - Однак інші пасажири одразу за них сплатили і протокол ніхто не складав. Окрім того, на одного пасажира поліцейські склали протокол за відмову одягнути маску. Наголошую, пасажири громадського транспорту зобов'язані дотримуватися маскового режиму і соціальної дистанції, не залежно від того, в якій зоні перебуває наша область.

Сергій Надал зауважив, що всі карантинні обмеження, а також «часові рамки» для проїзду пенсіонерів ухвалили лише із метою збереження здоров’я жителів громади, аби запобігти поширенню інфекції. Тому мер принагідно попросив вибачення у людей старшого віку за те, що вони мають нині тимчасові незручності. Мовляв, ця категорія громадян – у найбільшій небезпеці. Саме про них і дбали, визначаючи новації.

- У Тернополі за останню добу - 137 нових випадків COVID-19 і лише 79 людей за цей час одужали, - розповідає пан Надал. - У лікарнях Тернополя – 241 хворий на коронавірус. Зокрема, у міській лікарні швидкої допомоги перебувають 48 хворих на COVID-19. При цьому 39 пацієнтів – на кисневій підтримці через маску, 4-ро людей – на кисневому концентраторі і ще 4-ро - підключені до апаратів ШВЛ.

У Тернопільській лікарні №2 – 86 хворих із COVID-19. Понад 70 хворих – на кисневій підтримці через маску, 16 пацієнтів - на кисневому концентраторі і 3-є - підключені до апаратів ШВЛ.

- У цій лікарні лежать двоє людей і з підозрою, але картина недуги така, що їм уже потрібна киснева підтримка, - уточнює мер. - У Тернопільській лікарні №3 – 70 хворих із COVID-19. На кисневій підтримці через маску - 60 хворих і 8 пацієнтів - на кисневому концентраторі. Ще двоє - підключені до апаратів ШВЛ. Ще раз наголошую: у лікарнях Тернополя нині немає людей у важкому стані, які були б вакцинованими!

Окрім того, у Тернопільській дитячій лікарні – 37 хворих на коронавірус: 23 дитини і 14 дорослих. І така ситуація також дуже тривожить медиків і міську владу.

- При запровадженні «червоного» рівня епідемічної небезпеки доведеться вводити ті зміни, які вже діють у всіх наших сусідів, - додає мер. – Тобто збережуться всі нині діючі обмеження, а також будуть додаткові. Невже ми цього хочемо?

Відповідно, доведеться звикнути до того, що під забороною будуть: - робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки і замовлень «на виніс»; - робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо; - робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл; - робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів; - проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів; - робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки.

- Наразі, поки ми у «помаранчевій» зоні, вимога щодо наявності ПРЛ-тестів і COVID-сертифікатів діє лише для працівників фірм чи організацій, а не щодо їхніх клієнтів, - уточнює мер. – Але якщо ми потрапимо до «червоної» зони, то вимога буде чітка: працюють лише ті, хто пройшов вакцинацію, заходять у заклад чи організацію тільки ті, хто має «зелений» COVID-сертифікат.

Довідка. У «червоній» зоні дозволяється робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів. Заклади освіти працюватимуть лише якщо 100% працівників мають «зелений» COVID-сертифікат (дві дози вакцини – прим.). Обмеження «червоного» рівня також не будуть застосовуватися за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів), працівників та організаторів масових заходів, у тому числі релігійних, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів та басейнів «зеленого» COVID-сертифікату.

Фото зі сторінки Сергій Надал у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео