З'явилася ще одна причина для звільнення голови Тернопільської ОДА

1499540

Президент України Володимир Зеленський заявив, що може позбавити посад деяких голів обласних державних адміністрацій через невиплати надбавок медикам, які борються із коронавірусом. До цього списку можна зарахувати і очільника Тернопільщини Володимира Труша, адже як відомо, більша частина медиків нашого краю так і не отримали обіцяних надбавок.

Як повідомляв раніше «Терен», на сайті Президента зареєстрували петицію із проханням звільнити голову Тернопільської ОДА Володимира Труша через невиконання чиновником його прямих обов’язків, зокрема, це стосується і протидії коронавірусній інфекції. Тоді, коли на Монастирищині відбувався величезний спалах COVID-19 і голова ОДА звітував про контрольованість ситуації, медики не мали жодних засобів індивідуального захисту, та навіть записали звернення до Володимира Зеленського. Все, що лікарі отримали -  від волонтерів, щоправда, запізно. Тоді коронавірус підхопило понад 40 медиків району.

Окрім того у Тернополі нещодавно відкрили нове інфекційне відділення, яке за слова очільника нашого краю Володимира Труша має помістити усіх тяжкохворих на COVID-19 зі всієї області. Шоправда, розмістили там лише 6 спеціальних ліжкомісць із підключення до апаратів штучної вентиляції легень з обіцяних 90.

Згодом «Терену»  із власних джерел вдалося отримати дані про зарплати працівників швидкої допомоги у Тернополі. Відтак, за квітень лікар отримав понад 7 500 грн, фельдшер – неповних 4 800 грн та водій – понад 5 500 грн. Ці суми менші, ніж були в березні. І жоден із цих медпрацівників не отримав обіцяних владою надбавок в розмірі 300% до посадового окладу.

Проблему із доплатами медикам підіймали і журналісти одного із центральних телеканалів. Зокрема, у сюжеті йшлося про медсестру із Заліщик Ольгу Підручняк, яка за місяць роботи у складних умовах отримала лише 600 грн.

Ще за декілька днів медпрацівники Тернопільщини розпочали протести через мізерні зарплати та відсутність доплати за контакт із хворими на коронавірус пацієнтами. Спершу в такій акції взяли участь медики Тернополя, Чорткова, Копичинець та Борщева, а згодом до них приєднались працівники швидкої допомоги Бучача та Заліщик.

А вчора, 6 травня, Президент України записав відеозвернення, у якому запевнив медиків нашої країни, що кошти на надбавки за роботу із хворими на коронавірус на рахунки місцевих бюджетів уряд перевів ще у середині квітня.

- Усім головам ОДА доручаю найближчими днями повністю погасити заборгованість перед лікарями. На наступному тижні ми отримаємо повну інформацію по кожній лікарні та кожному медичному працівнику щодо одержання ними заробітної плати та надбавок. У тих регіонах, де будуть невиплати, голови ОДА щонайменше будуть позбавлені зарплати, а можливо, і позбавлені своїх посад, - наголосив Володимир Зеленський.

Тож окрім петиції, незабезпечення медиків області засобами індивідуального захисту, невиплати відповідних зарплат та надбавок медикам, невиконання обіцянки щодо створення інфекційної лікарні обласного рівня, ще однією причиною для звільнення голови Тернопільської ОДА Володимира Труша може стати і позиція Президента України.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео