Віра Олександрович

За образу пенсіонера чи вояка АТО, водію можуть призначити тільки… смішний штраф (фото, відео)

Вояки і гості2

Лише 4 тисячі учасників бойових дій реально користуються громадським транспортом на Тернопіллі. Тож надати їм пільгові послуги із перевезення так, як цього вимагає закон, - справа честі. Зрештою, і фінансово це – не надто накладно.

Такої думки – обласні чиновники, які брали участь у «круглому столі», присвяченому проблемі пільгового перевезення учасників АТО (про причину зібрання докладно читайте ТУТприм.).

- До 2016 року пільги на проїзд компенсували перевізникам за рахунок субвенції із державного бюджету, - каже начальник обласного департаменту соціального захисту населення Вадим Боярський. – Тепер Бюджетний кодекс передбачає фінансування подібних потреб лише за рахунок місцевої казни.

Вояки і гості
Вояки і гості

[embed]https://youtu.be/50XtfepNbw4[/embed]

Вадим Боярський наголосив, що у громадах і районах мають створити спеціальні програми, аби компенсувати через них перевізникам бодай частину коштів за проїзд пільговиків. Із ним погодився голова обласної держадміністрації Степан Барна. Більше того, він висловив обурення, що голови громад не витрачають кошти на потреби людей, а натомість збільшують собі зарплати. Словом, частина людей забула, що в Україні – війна.

[embed]https://youtu.be/_dHM6ROO3qU[/embed]

«Я підкреслюю: громади тепер мають гроші!»

Після цього очільник ОДА розповів про те, як цього року відбувався конкурс серед перевізників – чесно і прозоро та без жодних хабарів. Але чомусь розуміння і кроку назустріч від власників маршрутів тепер немає.

- Може, варто оголосити новий конкурс? Переглянути умови? – запитує він. – Хлопці, я пішов вам назустріч… А ви? Я підкреслюю: громади тепер мають гроші! У Тернополі бюджет – близько 2 млрд грн. Це – фактично половина обласного бюджету. Гроші є на рахунках! То чому компенсацію за пільговиків передбачили не всі?

Круг_стіл
Круг_стіл

[embed]https://youtu.be/yX2RfPitGt4[/embed]

Слово під час «круглого столу» дали і новоспеченому керівнику обласного управління регіонального розвитку, інфраструктури та дорожнього господарства Володимиру Шашкіну, який донедавна був лише першим заступником голови Борщівської РДА.

[embed]https://youtu.be/8kW04jxwDLM[/embed]

За словами пана Шашкіна, із трьох районів Тернопілля не надійшло жодної скарги на перевезення пільговиків. Хоча скаржаться на перевізників переважно пенсіонери і роблять вони це часто. Просто у деяких громадах уже знайшли спосіб, як зняти проблему – монетизували пільги. Наприклад, у Кременці усі пільговики отримали право на 100 безкоштовних поїздок на рік. У Чорткові їм видають по 8 талонів на місяць.

[embed]https://youtu.be/EY75_dY8aZg[/embed]

До речі, штраф для тих, хто образив пільговика – просто смішний: а однією статтею – 170 грн, за іншою – 136 грн. І такі санкції вже нікого не лякають.

«Така пільга – це не допомога, а приниження»

Під час зустрічі дійсно виникали і дискусії, і діалоги між сторонами. Виявилося, що, почувши про тему «круглого столу», до залу прийшли і люди, які проживають у селах, що зовсім залишилися без зв’язку. Наприклад, про таку ситуацію повідомила жінка із Клебанівки Підволочиського району. За її словами, людей просто «відрізали від світу».

Клебанівка
Клебанівка

[embed]https://youtu.be/tMdv2r8iNWQ[/embed]

Реально вирішити ситуацію вдасться лише тоді, коли пільги як такі щезнуть. Адже така допомога від держави – це приниження, вважає депутат обласної ради, інвалід І групи Олександр Башта. Він добре знає цю проблему, оскільки 26 років уже провів у візку.

[embed]https://youtu.be/lOTMSg57q-M[/embed]

Наразі усім, хто має скарги на перевізників, порадили телефонувати на номер 22-43-48 у Тернополі. Згодом планують запровадити «гарячу лінію» із таких питань, аби вирішувати негаразди швидше і ефективніше. Чимало надій керівництво краю має і на новоспеченого керівника обласного управління регіонального розвитку, інфраструктури та дорожнього господарства. Мовляв, він – нова людина, незаангажована і готова працювати.

Чиновники
Чиновники

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео