Ростислав Фук

За «послугу» брали 8 тис. доларів: на Тернопільщині викрили чергову схему з переправлення ухилянтів у США (відео)

Упродовж 2023 року такою схемою виїзду скористались щонайменше 20 людей

Правоохоронці викрили групу з 4 людей, які організували незаконне переправлення військовозобов’язаних через державний кордон України. Про це повідомили у пресслужбі Тернопільської обласної прокуратури.

За даними слідства, працівники транспортного товариства підшуковували на території України військовозобов’язаних чоловіків, які бажають уникнути призову на військову службу, та вносили їх дані у систему «Шлях» як водіїв транспортних засобів. Надалі чоловіки змогли безперешкодно виїхати за межі України.

Як повідомили у відділі комунікації поліції Тернопільської області, підозрюваний - житель Києва. Він, аби мати доступ до інформаційної системи, придбав одне з товариств, яке займалося перевезенням людей, а також автомобіль марки «Mercedes-Benz Sprinter». З метою конспірації підприємець кожних 2 тижні перереєстровував транспорт для зміни номерного знаку.

Упродовж 2023 року такою схемою виїзду скористались щонайменше 20 людей. Грошова винагорода за цю «послугу» становила 8 000 доларів США з однієї людини.

Правоохоронці вже повідомили про підозру організатору та одному учаснику групи. Вирішується питання щодо повідомлення про підозру іншим причетним до незаконного переправлення військовозобов’язаних через кордон за частиною 3 статті 332 Кримінального кодексу України.

Провели одночасно й 16 обшуків за місцями проживання фігурантів кримінального провадження, в їхніх автомобілях, у житлових та нежитлових приміщеннях на території трьох областей та вилучили понад 100 тисяч доларів США, 16 тисяч євро, майже 5 тисяч злотих та 45 тисяч гривень, автомобілі, записники, комп'ютерну техніку й мобільні телефони.

Досудове розслідування здійснюють слідчі Нацполіції за оперативного супроводу працівників Управління СБУ й УСР в Тернопільській області.

Фото Тернопільської обласної прокуратури

Вибір читачів за тиждень

Відео