Тамара Коблик

Загиблому воїну Андрію Олекшію з Тернопільщини просять присвоїти звання Герой України

Герою назавжди залишиться 40 років. Він був та назавжди залишиться найкращим сином, батьком, чоловіком, другом. Вічна пам'ять

Полеглому військовослужбовцю Андрію Олекшію з Тернопільщини просять присвоїти почесне звання “Герой України”. Наразі триває збір підписів. Про це йдеться у тексті електронної петиції на сайті офіційного інтернет-представництва президента України.

Андрій народився 4 грудня 1982 року в селі Криве Козівського району Тернопільської області.

Увесь свій життєвий шлях був світлим, добрим і чесним, справжнім громадянином та патріотом України. Завжди готовим прийти на допомогу рідним та друзям, які його любили та поважали.

У 18 років вступив до лав Української Армії для проходження строкової служби. За півтора року служби у м. Десна проявив себе гідним воїном. Командування достойно оцінило організаторські здібності Андрія й довірили йому командувати взводом, присвоївши солдату звання старшого сержанта.

У цивільному житті Андрій також виділявся своїми талантами, був прекрасним майстром по дереву.

Він був батьком трьох своїх дітей, а також батьком та найріднішою людиною своєї племінниці, дочки його рідної сестри, що трагічно загинула. Андрій опікувався і любив усіх своїх рідних, а також цінував справжню дружбу, тому друзів, які його любили й поважали, у нього було багато.

24 лютого 2022 року Андрій прийняв доленосне рішення для себе і своєї родини – захищати свою Батьківщину. На риторичне питання матері, дружини та друзів: «Навіщо тобі це? У тебе 4!!!! Дітей…», він відповідав: «Якщо не я піду захищати свою домівку та дітей, то хто це зробить за мене?!!!»

Тому з 2 березня 2022 року він був уже у лавах Збройних Сил України.

Його підрозділ перебував у найгарячіших точках фронту: Херсонський та Бахмутський напрямки…

Жодного дня в нього не було сумнівів, що він робить найважливіше у своєму житті – захищає рідну Україну, захищає свою родину, захищає свою домівку. До останнього свого подиху не змінював напрямку, взятого 24 лютого 2022 року.

Командування батальйону також побачило в Андрія організаторські здібності та характер лідера й призначили його тимчасово виконуючим обов’язки командира 5 роти, присвоївши звання головного сержанта. Підрозділ Андрія тоді знаходився під Курдюмівкою та Кліщіївкою (Бахмутський напрямок).

А коли підрозділ перемістився на Горлівський напрямок, головний сержант Олекшій отримав у командування окремий кулеметний взвод.

Герой загинув 1 липня 2023 року.

В селі Залізне (Горлівський напрямок) під час артилерійського обстрілу «градами», головний сержант Олекшій А.М. отримав поранення, не сумісні з життям.

Герою назавжди залишиться 40 років. Він був та назавжди залишиться найкращим сином, батьком, чоловіком, другом.

Станом на 28 вересня зібрали 1640 голосів з 25000 необхідних. До кінця збору залишилося 87 днів. Долучитися до ініціативи, аби Андрію присвоїли звання “Герой України”, можете і ви, підписавши петицію за посиланням ТУТ.

Нагадаємо, просять присвоїти посмертно звання Героя України Олегу Дробоцькому з Тернопільщини.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео