Віра Олександрович

Загроза «червоної» зони обминула Тернопільщину, впевнений лікар-епідеміолог Володимир Паничев (фото)

Паничев

Приємні новини чи не вперше принесли медики на засідання міського Штабу з ліквідації медико-біологічної надзвичайної ситуації сьогодні, 16 квітня. 

Ситуація із захворюваністю на COVID-19 у Тернополі й області – стабілізувалася і має тенденцію до зниження. Такої думки, зокрема, лікар-епідеміолог Володимир Паничев. Він проаналізував епідеміологічну ситуацію, зазначивши, що Тернопільщина, очевидно, вже пройшла пік захворюваності на коронавірус.

Штаб
Штаб

– Цього тижня добові показники захворюваності у деякі дні були вдвічі нижчими, ніж минулого тижня, – каже він. – Це дає нам підстави говорити, що і Тернопіль, і область в цілому уникнули загрози «червоної» зони.  

За словами фахівця, у нас зменшився тижневий відсоток епідпорогу захворюваності на грип, ГРВІ та COVID-19. Порівняно з минулим тижнем, коли епідпоріг був перевищений у 2,1 раза, сьогодні (16 квітня – прим.) він складає 83% при гранично допустимому – 100%.

– Крім того, коефіцієнт виявлених випадків на COVID-19 не має перевищувати 20%, зараз він у нас складає 15,82%, – пояснив Володимир Паничев. – З’явилася також позитивна динаміка щодо завантаженості ліжок у лікарнях і показників інцидентності. Зокрема, у Тернополі є такі, що засвідчують відносне благополуччя і значне покращення ситуації серед певних вікових категорій.

За даними лікарів, якщо рівень захворюваності на COVID-19 серед дітей в області становить 6%, то в місті – 1,8%. До того ж, спостерігається значне зниження відсотка хворих у віці 65+. Так, у місті цей показник складає 15,6%, в області - 16,6%.

– Відповідно до прогнозу, напрацьованого для нашої області Київським інститутом математики системи Національної академії наук України, до 20 квітня середні показники щоденної захворюваності в абсолютних цифрах становитимуть від 617 до 640 випадків COVID-19 за добу із коридором коливань від 420 до 1019, – продовжує фахівець. – Наразі Тернопільщина перебуває на нижніх відмітках коридору коливань. Ба більше, прогноз, судячи з усього, може не справдитися. Адже загалом у місті та області очікується стабілізація рівня захворюваності з динамікою до зниження.

Патрульні
Патрульні

Ситуацію із завантаженістю ліжок для хворих на COVID-19 у лікувальних закладах Тернополя оприлюднив начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Василь Даньчак.

– Станом на ранок 16 квітня у Тернополі зареєстровано 17 278 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, вже одужало 13 765 осіб, – каже він. – У лікувальних закладах міста на стаціонарному лікуванні перебувають 277 пацієнтів, 267 із них – з підтвердженим діагнозом COVID-19, 6 – із підозрою, 4 – із пневмонією. 

Також на амбулаторному лікуванні перебувають 3 107 хворих із підтвердженим COVID-19, на самоізоляції – 1 550 осіб. Вакцинували проти коронавірусу у Тернополі, за словами Василя Даньчака, – 4 460 осіб.

– У міських лікувальних закладах розгорнули 461 ліжко для надання медичної допомоги хворим з COVID-19, 66 із них – у КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги», – уточнює він. – На амбулаторному лікуванні нині перебувають 32 дітей із Тернополя, на стаціонарному – лише двоє із підтвердженим COVID-19. Решта – діти з області.

Даньчак
Даньчак

Василь Даньчак також розповів, що цього тижня для потреб міської лікарні швидкої допомоги купили додатково 10 портативних кисневих концентраторів. Таку ж кількість подібного оснащення отримали у міській лікарні №2.

– Окрім того, надійшли монітори спостереження і шприци-насоси, – додає Василь Даньчак. – Це все придбали, завдяки спрямуванню додаткових коштів з бюджету Тернопільської громади. Нагадаю, у лікарні швидкої допомоги тривають монтажні роботи щодо під’єднання стаціонарного генератора, який буде забезпечувати подачу кисню в окремий корпус інфекційного відділення.

Нагадаю, на цій нараді експерти прийняли кілька важливих рішень.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео