Заліщицькі подоляни пам’ятають героїв Грицаків

У селі Поділля, що на Заліщанщині, під час останнього дзвоника місцева громадськість урочисто відкрила меморіальну дошку патріотам–героям, яких цинічні енкаведисти безжалісно розстріляли в Умані у страшному 1941-му.

На пам’ятній дошці напис: «Герої не вмирають! Вічна пам’ять педагогам місцевої школи с. Поділля Степану і Клавдії Грицикам та іншим патріотам села, які загинули за волю України».

Перед арештом Степан Семенович  працював директором місцевої школи, а його дружина - вихователькою дитячого садка.

У цей жахливий період окупанти позбавили життя й інших сільських патріотів - Василя Степановича Приймака, Іллю Дмитровича Приймака, Івана Васильовича Приймака, Василя Степановича Семереза, Тимофія Петровича Стадника, Дмитра Івановича Скрипника, яких односельці вшанували щирою молитвою.  

У сільських урочинах з цієї нагоди разом з місцевими школярами та педагогами взяли участь заступник голови Заліщицької РДА Роман Краснюк, керівник агропідприємства «Маяк» Володимир Ландяк, який фінансово долучився до виготовлення і встановлення меморіальної дошки. Духовні отці Михайло (УАПЦ) та Іван (УГКЦ) провели поминальну панахиду й освятили пам’ятну дошку.

Під час години пам’яті історичний екскурс у трагічний 1941 рік зробили знаний у краї історик, колишній директор школи Антон Могилюк, заслужений учитель України Роман Даниленко, громадський активіст Іван Приймак та автор книжки про Садки Іван Антошків.

Урочини завершились патріотичним концертом шкільної юні, а директор школи Надія Слободян щиро подякувала учасникам за відкриття меморіальної дошки. Це важлива подія для села й урок патріотизму для молоді.

Василь ІВАНИШИН.

Фото автора.

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео