Орест Сарматський

Запрацював перший в Україні завод з переробки часнику (Агроновини)

1801 (Copy)

На Вінниччині у м. Липовець в тестовому режимі запрацював перший в Україні завод із комплексної переробки часнику. 

Про це повідомляє Укрінформу, пише agronews.ua.

– Ми підготували до запуску наш завод, зараз працюємо у тестовому режимі. Беремо часник з городу, з саду і з поля, очищуємо його від бруду і всяких домішок, калібруємо і дробимо головки. Потім очищуємо від луски, потім усе це миється, дезінфікується озоном без додавання хімічних речовин. Очищені зубчики підсушуються і вакуумуються і відправляються на охолодження. Це вже сировина, готова для використання у будь-якому вигляді. Частину продукції ми переробляємо на пасту і пюре. Туди додається сіль, або інші компоненти, які потрібні виробнику, наприклад, м’ясо-ковбасному або хлібопекарському виробництву, а також виробникам соусів, кетчупів тощо, – розповів заступник голови фермерського господарства «АГРО-МАЙСТЕР», керівник виробничого проєкту Василь Гудзовський.

За його словами, планова потужність заводу – переробка 2 тис. тонн часнику на рік. Коли підприємство вийде на прогнозовані обсяги виробництва, залежатиме від того, наскільки вітчизняні переробники будуть зацікавлені в українському часнику.

– Ми зараз дуже пропагуємо свою продукцію серед переробних підприємств, але дуже важко цей процес іде, тому що склалися певні традиції, які залежать, напевне, і від державної політики. Тому що дуже велике засилля китайського часнику. Він набагато дешевший і має потужну рекламну підтримку в нашій країні. Нашим виробникам та імпортерам набагато вигідніше працювати із закордонною сировиною. Державним органам теж дуже цікаво мати справу з такою сировиною, тому що дуже велика частина цієї продукції – контрабанда, а, значить, це кеш, – вважає Гудзовський.

Для забезпечення свого виробництва сировиною підприємство вирощуватиме насіннєвий матеріал і постачатиме його селянським господарствам.

На думку пана Василя, часник є дуже перспективним продуктом, але кинутим напризволяще. В Україні вирощується близько 200 тис. тонн часнику. Із нього реально споживається населенням близько 40 тис. тонн. Це разом і те, що споживає населення із власних присадибних ділянок, і український часник, який використовують переробні підприємства. Все інше просто «вилітає в повітря». Всі кошти і ресурси, які селяни вкладають у цей власний міні-бізнес, вони мало того, що не окупаються, а ще й приносять збитки.

– Можна порахувати: 150 тис. тонн, які потрапляють на смітник, помножити на 30 гривень. Отримуємо колосальну суму, яку втрачає наше село. Це, наприклад, ті субсидії, які пенсіонери отримують з бюджету, а могли ці кошти заробляти самі. Чи, скажімо, самозайняті люди, – додав керівник проєкту.

1802 (Copy)
1802 (Copy)

Експорт цукру з України зріс майже удвічі 

Експорт цукру з України у січні 2021 р. склав 1,8 тис. т, що майже у 10 разів менше показника січня минуло року (17,4 тис. т).

Про це повідомляє Науково-практичний центру цукробурякового виробництва з посиланням на дані Державної митної служби України, пише agronews.ua.

Найбільшими покупцями українського цукру (у грошовому еквіваленті) у січні 2021 року стали: Ізраїль (56,21%), Німеччина (39,65%), Молдова (1,85%).

Імпорт цукру за січень 2021 року сягнув майже 880 т.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео