Віра Олександрович

Заробітчани з Тернопільщини у 2021 році здивували податківців

Заробітчани

На Тернопільщині цьогоріч громадяни активно декларують іноземні доходи. Якщо торік таких людей на відповідну дату було 4-ро, то зараз – 154!

Про це повідомили у Відділі пресслужби Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

Нагадаємо, залишається трохи більш як півтора місяця до завершення деклараційної кампанії. Тобто часу для тих, хто зобов’язаний виконати конституційний обов’язок щодо декларування доходів за 2020 рік, залишилося не так уже й багато.

- Загалом упродовж січня-лютого подав декларації про майновий стан і доходи 2751 житель Тернопільщини, - кажуть у податковій. - Про отримані торік неоподатковані доходи заявили 1515 краян. Правом на податкову знижку за цей період скористалися 1436 осіб. Загальна сума задекларованого доходу склала 257,2 млн грн, що на 70,4 млн грн більше, ніж у звіті за 2019-й.

При цьому декларанти самостійно нарахували 5,8 млн грн податкових зобов’язань, з яких 4,8 млн грн - податок на доходи фізичних осіб (ФДФО) і 1 млн грн - військовий збір.

- Краяни переважно заявляли про отримання спадку і дарування, - уточнюють у податковій. - Вони подали 475 декларацій і заявили про отриманий дохід у сумі 51,1 млн грн. Про збагачення від продажу рухомого чи нерухомого майна повідомили 213 осіб на суму 11 млн грн. Ще 78 краян отримали 4,6 млн грн доходу від здачі в найм нерухомості. Незалежна професійна діяльність покращила матеріальний стан 47-ми жителів краю на суму 2,8 млн грн.

Найвищі суми ПДФО, а це 2,6 млн грн і 500 тис. грн, відповідно, визначили громадянам, які отримували у 2020-му подарунки та спадщину та здійснювали продаж нерухомого чи рухомого майна.

- Тим, хто отримував доходи від незалежної професійної діяльності та здавав у найм нерухоме чи рухоме майно, необхідно буде сплатити відповідно 400 тис. грн і 100 тис. грн податку, відповідно, - додають у податковій.

Що цікаво, жителі нашої області у 2021-му активно декларують іноземні доходи. Йдеться переважно про так званих заробітчан. І таких вже - 154 людини. Торік було лише 4. Вони задекларували 6,1 млн грн доходу і до бюджету сплатять 1,1 млн грн ПДФО.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео