Тамара Коблик

Завдяки тернопільським медикам спортсмен поїхав на Юнацькі Олімпійські ігри

На сьогодні Дмитро Перець є в складі національної збірної команди України та найближчим часом планує виступ на юніорському Чемпіонаті світу

Тернопільські лікарі поставили на ноги майстра спорту з фрістайлу Дмитра Перця, котрий після складної операції поїхав на Юнацькі Олімпійські ігри. Історію зі щасливим завершенням розповіли на сторінці Тернопільської обласної клінічної психоневрологічної лікарні у фейсбуці.

Дмитро Перець - майстер спорту з фристайлу (могул), представив Національну збірну  команду України на IV зимових Юнацьких Олімпійських іграх, які проходили з 19 січня по 1 лютого 2024 року у південнокорейській провінції Канвондо. Дмитро зайняв 15 командне та 16 індивідуальне місце у фристайлі (могул).

Повернувшись в Україну, він одразу взяв участь у Чемпіонаті України з фристайлу серед юніорів та дорослих в дисциплінах могул та парний могул, який проходив з 11 по 14 лютого 2024 року на базі ГК “Буковель”. 

За результатами змагань Дмитро отримав звання:

  • Чемпіона України серед юніорів в індивідуальному виступі,
  • Чемпіона України серед юніорів в парному виступі,
  • Чемпіона України серед дорослих в індивідуальному виступі,
  • Друге місце в парному виступі серед дорослих.

Проте, шлях до таких висот у Дмитра виявився не простим.

21 березня 2023 року на змаганнях в К'єза-ін-Валмаленко в Італії на юніорському чемпіонаті світу під час чергового проходження траси відчув різкий біль у коліні. В результаті обстежень лікарі діагностували травматичний розрив передньої хрестоподібної зв’язки та лоскутний розрив кореня заднього рогу латерального меніска. 

Спричинена травма поставила під загрозу участь Дмитра у IV зимових Юнацьких Олімпійських іграх, оскільки для того, щоб на них потрапити, потрібно було пройти відбіркові етапи змагань, які передбачали виступи, щоб набрати необхідні бали.

Одразу після виконаних оперативних втручань та стабілізації стану здоров’я ми розпочали реабілітаційний процес. На щастя, гострий та підгострий період вдалося пройти без ускладнень і головний акцент був зроблений на специфічні пліометричні навантаження, оскільки фристайл передбачає багато різких та непередбачених рухів, а також часті стрибки і приземлення, - йдеться у повідомленні на сторінці медичного закладу.

Через 4,5 місяці Дмитро приступив до повноцінних тренувань в спортивному залі, на батуті та роликах. І вже 5 листопада 2023 року (6 місяців після отриманої травми) був перший його старт в Хінтертуксі, Австрія. З 26 листопада по 16 грудня був збір у Фінляндії, у результаті якого Дмитро отримав можливість виступити на Олімпійських іграх.

Так, ризики повторної травми були ДУЖЕ високі, але врахувавши багато деталей та бажання виступити на Олімпійських іграх мотивувало нас усіх до важкої та кропіткої праці, яка в результаті дала свої плоди, - кажуть лікарі.

На сьогодні Дмитро Перець є в складі національної збірної команди України та найближчим часом планує виступ на юніорському Чемпіонаті світу. Знову в Італії, знову К'єза-ін-Валмаленко.

Фото зі сторінки Тернопільської обласної клінічної психоневрологічної лікарні у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео